Ivančaj neboli Vrbovka - bylinka na prostatu

Vrbovka úzkolistá: léčivka skvělá na prostatu


Vrbovka malokvětá: účinná bylinka na prostatu

LATINSKÝ NÁZEV: EPILOBIUM PARVIFLORUM


Vrbovku malokvětou v mnoha knihách s léčivkami vůbec nenajdete. Přesto byla pro své blahodárné účinky na lidské zdraví používána už v dávných dobách, vše ale postupně…
Výskyt: vrbovka malokvětá se vyskytuje na většině evropského kontinentu včetně České republiky. Roste také v západní Asii a menší populace se objevují i na severu Afriky a ve střední Asii.
Popis a účinné látky: jde o trvalku z čeledi pupalkovitých, která může měřit pouze pár desítek cm, ale někdy dorůstá i do výšky 80 cm. Vrbovka má přímou lodyhu, která je chlupatá. Listy jsou kopinaté a disponují lehce zubatým okrajem. V našich podmínkách rostlina kvete od června do září a její malé květy (viz druhový název) mají světle růžovou barvu. Někdy ovšem mohou být i červené. Plodem je dlouhá tobolka. Vrbovka malokvětá obsahuje účinné látky jako flavonoidy, třísloviny či ellagitaniny.
Užitečné části: používána je nať, a to i s květy a listy.

Léčivé účinky vrbovky malokvěté

Vrbovku malokvětou v mnoha knihách s léčivkami vůbec nenajdete. Přesto byla pro své blahodárné účinky na lidské zdraví používána už v dávných dobách. Časem se na ni sice zapomnělo, dnes se jí ale znovu začíná dostávat zasloužené pozornosti. Rostlina bývá zmiňována pro své detoxikační účinky. Nepřekvapuje tedy, že je někdy uváděna jako součást čajových směsí, které mají pročišťovat organismus. Pozitivní vliv má rovněž na kožní potíže, jako jsou ekzémy nebo akné.
Vrbovka malokvětá pomáhá léčit i na různé záněty, neboť působí protizánětlivě. Využívána proto bývá i při zánětech močových cest a měchýře. Pomoci ovšem může i s ledvinovými problémy. Předně je ale zmiňována v souvislosti s potížemi s prostatou. Účinkuje při všech nezhoubných onemocněních předstojné žlázy, a to včetně prostatitidy (zánět prostaty). Někdy se ovšem uvádí, že má vrbovka pozitivní vliv i na léčbu nádoru prostaty. Účinky při zhoubných onemocněních jsou ovšem sporné. 

Kde si vrbovku malokvětou opatřit?

Vzhledem k tomu, že vrbovka roste v České republice poměrně hojně, a to od nížin do podhůří, můžete si ji natrhat. Jedná se přitom o vlhkomilnou rostlinu, takže se vyskytuje na březích vodních ploch (např. v pobřežních houštinách), ale také na vlhkých pasekách. Sbírána by měla být v období květu, tzn. od června do září. Vrbovku malokvětou si ovšem můžete také koupit v některých obchodech, a to ve formě kapslí anebo sušené natě, z níž si lze připravit čaj.
Recept na čaj z vrbovky malokvěté: jednu čajovou lžičku sušené natě zalijete 250 ml vody, spaříte a necháte několik minut louhovat. Čaj by se měl pít dvakrát denně, ideálně ráno a večer.

Pěstování vrbovky malokvěté

Vrbovku malokvětou si lze vypěstovat ze semínek doma. K přesazení ven by mělo dojít v květnu. Jak už jsme naznačili výše, rostlině vyhovují vlhká stanoviště. Zároveň preferuje těžké, hlinité půdy. Ke sběru by mělo také u pěstovaných rostlin docházet v období květu. Měli byste se ovšem soustředit pouze na horní část natě, protože pak může vrbovka dále růst a prosperovat. Pokud budete při sběru opatrní a nepoškodíte kořenový systémy, může rostlina bez problémů vyrašit i napřesrok.

=========================================

Čaj z vrbovky neboli ivančaj je typický ruský nápoj a na její fialové květy narazíte během léta v Rusku na každém kroku, ale jde o bylinu s výjimečnými vlastnostmi, která roste i u nás. Její české pojmenování zní vrbovka úzkolistá[1].

Odvar z této byliny je účinný při nemocech močového a pohlavního ústrojenství, žaludku, sleziny a dvanácterníku, odstraňuje žlučníkové kameny a brání vzniku zubního kazu. Celkově čistí organismus a je účinný při intoxikaci, otravě z jídla či alkoholu. Posiluje krvetvorbu a imunitu vůči virovým onemocněním dýchacích cest. Rovněž stabilizuje krevní tlak, léčí migrénu a příznivý vliv má i při průjmových infekčních chorobách a při problémech souvisejících s klimakteriem.
Pokud jde o obsah léčivých složek, tak tato rostlina obsahuje flavonoidy, třísloviny a steroly. Mladé listy a výhonky jsou bohaté na provitamín A, alkaloidy a pektiny, a např. vitamínu C je v něm 6x víc než v citronu.
Sibiřští domorodci běžně konzumují i mladé, nerozkvetlé výhonky této rostliny jako chřest.


[1]     V Rusku nazývaná též kiprej, resp. koporskij čaj (lat. Epilobium angustifolium).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na cholesterol?

RACIONÁLNÍ VÝŽIVA 7 / Cholesterol lze snížit i bez léků

RACIONÁLNÍ STRAVOVÁNÍ 5 / Přírodní zdroje vitamínů