RACIONÁLNÍ STRAVOVÁNÍ 5 / Přírodní zdroje vitamínů
Přírodní zdroje vitamínů
Vitamíny jsou součásti naší stravy, které jsou nezbytné pro fungování našeho organismu. Podílejí se při získávání energie ze sacharidů, tuků a bílkovin. Vitamíny se též účastní tvorby hormonů, enzymů a krvinek. Jelikož si náš organismus většinu vitamínů nedokáže sám vyrobit, je důležité zásobovat organismus vitamíny zvenčí. Jak pestrá má být naše strava, aby dodala do těla všechny potřebné vitamíny?
Vitamín A či betakaroten (provitamín A)
Mrkev, nať petržele, listová zelenina, třešně, červená řepa, meruňky, žluté ovoce, vejce, mléčné produkty, rybí tuk, játra, sladkovodní řasy chlorella a spirulina
Vitamín B1 (thiamin)
Maso, vnitřnosti, vaječný žloutek, mléko, ryby, ořechy, řeřicha, česnek, pšeničné klíčky, celozrnná mouka, luštěniny, pivovarské kvasnice, rýžové otruby, sójové boby, ovesné vločky, většina druhů zeleniny
Vitamín B2 (riboflavin)
Mléko, játra, ledviny, sýry, ryby, vajíčka, jogurt, zrniny, dýňová semena, mandle, ořechy, listová zelenina, avokádo
Vitamín B3 (niacin, niacinamid, kyselina nikotinová, nikotinamid)
Ryby, libové maso, výrobky z celozrnné pšenice, pivovarské kvasnice, játra, obilné klíčky, vejce, arašídy, bílé drůbeží maso, avokádo, datle, fíky a švestky
Vitamín B6 (pyridoxin)
Pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, otruby, játra, ryby, sójové boby, neloupaná rýže (Natural), vejce, ořechy, ovesné vločky, melasa, zelí, kapusta, pohanka, listová zelenina
Vitamín B12 (kobalamin)
Játra, hovězí, vepřové a rybí maso, vejce, mléko, mléčné produkty, miso a další kvašené potraviny.
Vitamín B13 (kyselina orotová)
Syrová zelenina, syrovátka, podmáslí
Vitamín B15 (kyselina pangaminová)
Žloutky, mozeček, srdce, listová zelenina, kvasnice, obilné klíčky, lecitin
Kyselina listová (folacin, folát)
Tmavé zelené listy zeleniny, mrkev, kvasnice, játra, žloutek, meruňky, avokádo, dýně, fazole a celozrnné obiloviny
Inositol
Játra, pivovarské kvasnice, fazole, mozeček a srdce, grapefruit, hrozny, obilné klíčky, melasa, arašídy a zelí
PABA (kyselina paraaminobenzoová)
Játra, pivovarské kvasnice, ledviny, zrniny, rýže, otruby, obilné klíčky a melasa
Kyselina pantotenová (pantotenol, vitamín B5)
Maso, játra, pivovarské kvasnice, ledviny, zrniny, rýže, otruby, obilné klíčky, ořechy, kuřecí maso a melasa
Vitamín C (kyselina askorbová)
Čerstvé ovoce a zelenina, zvl. paprika, křen, rajčata, citrusy, jahody, brokolice, brambory a květák
Vitamín D (kalciferol, viosterol, ergosterol)
Rybí tuk, mořské ryby, vaječné žloutky, máslo, mléko a mléčné výroby
Vitamín E (tokoferol)
Margariny, paprika, kukuřice, rajčata, vejce, játra, za studena lisované oleje, obilné klíčky, ořechy, růžičková kapusta, listová zelenina, špenát, celozrnné obiloviny, luštěniny, sójové boby
Vitamín F (nenasycené mastné kyseliny, linolová, linolenová a arachidonová kyselina)
Rostlinné oleje, slunečnicová, lněná a dýňová semena, obilné klíčky, sójové boby, ořechy, avokádo a mandle
Vitamín K (menadion)
Květák, sója, rybí tuk, listová zelenina, jogurt, žloutek, saflorový olej, olej ze sójových bobů, chaluhy
Vitamín P (bioflavonoidy - rutin, hesperidin)
Pohanka, černý rybíz, třešně, hroznové víno, bělavá dužina citrusových plodů. Meruňky, borůvky, šípky, brokolice
Vitamín T
Sezamová semena, vaječný žloutek
Vitamín U
Syrové zelí
Mrkev, nať petržele, listová zelenina, třešně, červená řepa, meruňky, žluté ovoce, vejce, mléčné produkty, rybí tuk, játra, sladkovodní řasy chlorella a spirulina
Vitamín B1 (thiamin)
Maso, vnitřnosti, vaječný žloutek, mléko, ryby, ořechy, řeřicha, česnek, pšeničné klíčky, celozrnná mouka, luštěniny, pivovarské kvasnice, rýžové otruby, sójové boby, ovesné vločky, většina druhů zeleniny
Vitamín B2 (riboflavin)
Mléko, játra, ledviny, sýry, ryby, vajíčka, jogurt, zrniny, dýňová semena, mandle, ořechy, listová zelenina, avokádo
Vitamín B3 (niacin, niacinamid, kyselina nikotinová, nikotinamid)
Ryby, libové maso, výrobky z celozrnné pšenice, pivovarské kvasnice, játra, obilné klíčky, vejce, arašídy, bílé drůbeží maso, avokádo, datle, fíky a švestky
Vitamín B6 (pyridoxin)
Pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, otruby, játra, ryby, sójové boby, neloupaná rýže (Natural), vejce, ořechy, ovesné vločky, melasa, zelí, kapusta, pohanka, listová zelenina
Vitamín B12 (kobalamin)
Játra, hovězí, vepřové a rybí maso, vejce, mléko, mléčné produkty, miso a další kvašené potraviny.
Vitamín B13 (kyselina orotová)
Syrová zelenina, syrovátka, podmáslí
Vitamín B15 (kyselina pangaminová)
Žloutky, mozeček, srdce, listová zelenina, kvasnice, obilné klíčky, lecitin
Kyselina listová (folacin, folát)
Tmavé zelené listy zeleniny, mrkev, kvasnice, játra, žloutek, meruňky, avokádo, dýně, fazole a celozrnné obiloviny
Inositol
Játra, pivovarské kvasnice, fazole, mozeček a srdce, grapefruit, hrozny, obilné klíčky, melasa, arašídy a zelí
PABA (kyselina paraaminobenzoová)
Játra, pivovarské kvasnice, ledviny, zrniny, rýže, otruby, obilné klíčky a melasa
Kyselina pantotenová (pantotenol, vitamín B5)
Maso, játra, pivovarské kvasnice, ledviny, zrniny, rýže, otruby, obilné klíčky, ořechy, kuřecí maso a melasa
Vitamín C (kyselina askorbová)
Čerstvé ovoce a zelenina, zvl. paprika, křen, rajčata, citrusy, jahody, brokolice, brambory a květák
Vitamín D (kalciferol, viosterol, ergosterol)
Rybí tuk, mořské ryby, vaječné žloutky, máslo, mléko a mléčné výroby
Vitamín E (tokoferol)
Margariny, paprika, kukuřice, rajčata, vejce, játra, za studena lisované oleje, obilné klíčky, ořechy, růžičková kapusta, listová zelenina, špenát, celozrnné obiloviny, luštěniny, sójové boby
Vitamín F (nenasycené mastné kyseliny, linolová, linolenová a arachidonová kyselina)
Rostlinné oleje, slunečnicová, lněná a dýňová semena, obilné klíčky, sójové boby, ořechy, avokádo a mandle
Vitamín K (menadion)
Květák, sója, rybí tuk, listová zelenina, jogurt, žloutek, saflorový olej, olej ze sójových bobů, chaluhy
Vitamín P (bioflavonoidy - rutin, hesperidin)
Pohanka, černý rybíz, třešně, hroznové víno, bělavá dužina citrusových plodů. Meruňky, borůvky, šípky, brokolice
Vitamín T
Sezamová semena, vaječný žloutek
Vitamín U
Syrové zelí

=====================================================================
=====================================================================
Obyčejná čočka je skvělá pro naše zdraví
Různé druhy čočky nejen dobře vypadají, ale také pomáhají našemu tělu.
📷
Další 2 fotografie v galerii
ZDRAVÍ
Shutterstock
Už dávno jsme zjistili, že různé potraviny jsou velmi prospěšné našemu zdraví. Ale že by i obyčejná čočka mohla přinášet víc než tu vlákninu, která nás často nadýmá? Máme zajímavé informace.
Vláknina
Čočka obsahuje opravdu slušnou dávku vlákniny, která je velmi důležitá pro náš organismus. Červená čočka jí má méně. Jako každá jiná vláknina i ta z čočky působí pozitivně na zažívací trakt. Pokud jíme čočku častěji, problémy s nadýmáním vymizí a přetrvají užitky z vlákniny. Ta jednak čistí střeva, ale také se spolupodílí na váhové redukci, protože brání prudkým výkyvům hladiny krevního cukru, zlepšuje metabolismus a pomáhá v odbourávání tělesného tuku.
Vitamíny
Čočka je plná vitamínů. Některé zůstávají i po uvaření, jiné se varem ničí, takže se někdy doporučuje využívat čočku naklíčenou. Na rozdíl od fazole není čočka v této formě jedovatá. Postup pro klíčení bude uveden dále v článku. Čočka obsahuje vitamíny C, A, B a E. Zejména na vitamíny řady B je čočka přeborník. Obsah kyseliny listové je rovněž vynikající pomůckou pro zachování zdraví.
Stopové prvky
Vápník, fosfor, železo. A železa opravdu hodně. Všechny tyto prvky jsou užitečné pro náš organismus. Od stavby kostí až po funkční metabolismus a imunitní systém. Dále obsahuje čočka měď, selen, hořčík, zinek, chrom a molybden. Proč si kupovat drahé tabletky, když můžete toto všechno získat přirozenou cestou z dobrého pokrmu.
Pozitivní účinky čočky
Mezi hlavní benefity konzumace čočky patří čištění střev, zlepšení metabolismu tuků, redukce váhy, dodání minerálů a vitamínů. S tím se pojí dobrá funkce imunitního systému a prevence řady civilizačních nemocí. Před čočkou se třese cukrovka, rakovina, infarkt i mrtvice. Pokud máte zácpu, můžete použít odvar z čočky s olejem a solí. Čočka přemůže vaši chudokrevnost. Uvařenou čočku lze přikládat zevně na různé otoky a zduřeniny. Obzvlášť užitečná je čočka pro těhotné, neboť skvěle pomáhá při rozvoji mozku plodu.
Kdo by neměl čočku jíst
Jsou určitá onemocnění, která nejdou s větší konzumací čočky dohromady. Jedním takovým je dna. Čočka obsahuje totiž poměrně větší množství purinů, které dělají nemocným potíže. Pro vysoký obsah fosforu a některých dalších látek zase není dobrá při radikální ledvinové dietě. U většiny lidí však pozitiva rozhodně převažují a je škoda, že z našich jídelníčků mizí takové klasiky, jako je čočková polévka či čočka nakyselo.
Klíčení čočky
Pro zachování velkého množství vitamínů je dobré nechat čočku naklíčit. Čočku na 12 hodin namočíme do vody. Pak slijeme a dáme čočku do síta, které umístíme nad vodu. Shora překryjeme navlhčenou gázou. Za další dva až tři dny je hotovo.
=================================================================================
CIZRNA - Nejzdravější luštěnina.
ZDRAVÍ — Monika Moorová
Luštěniny patří mezi oblíbenou součást našich jídelníčků už od nepaměti. Mají v sobě množství vlákniny, která je prospěšná pro naše trávení a pomáhá zbavovat se některých žaludečních problémů.
Další 1 fotografie v galerii
Cizrna je zázračná luštěnina a určitě si zaslouží vaši pozornost / Shutterstock
Jedna luštěnina však z nich vyniká nejvíce. Řeč je o cizrně. Ta patří mezi nejzdravější luštěniny a je vhodná pro všechny věkové kategorie. Obsahuje plnohodnotné živiny, které obohacují naše tělo a organismus. Výhodou cizrny je i fakt, že nezpůsobuje nadýmání. Znáte všechny její pozitivní účinky?
Co je to vlastně cizrna?
Cizrna, nebo také římský hrách, je oblíbenou pochoutkou Italů a tvarem připomíná zmíněnou luštěninu. Historici odhadují stáří cizrny na více než 7500 let. Ve středověku se rozšířila do Evropy, ale nejprve jen do kuchyní chudších vrstev. Dnes je cizrna velmi oblíbená zejména v kuchyních Španělska, Itálie, Francie a Řecka, výjimečné postavení má v arabských a balkánských zemích.
Co obsahuje cizrna?
Španělská fazole, což je další název pro cizrnu, obsahuje množství zdraví prospěšných látek jakou jsou:
- bílkoviny
- vláknina
- draslík
- vápník
- hořčík
- zinek
- fosfor
- sodík
- vitamíny A, B, C, E, K
- kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou
- omega3 a Omega6 mastné nenasycené kyseliny
- betakaroten
Skvělou zprávou je, že vařením se neztrácejí žádné vitamíny ani živiny. Cizrna neobsahuje žádný lepek, proto kromě vegetariánů ocení tuto skvělou potravinu i celiatici. Má v sobě hodně vlákniny a obsahuje velmi mnoho železa, díky čemuž dokáže už jeden pokrm z cizrny pokrýt téměř celou denní dávku, kterou potřebujeme pro naše tělo.
Jaké má cizrna výhody?
Úžasnou výhodou je, že je nejsnáze stravitelnou luštěninou a zároveň nenadýmá. Vyhledávaná je také muži pro své afrodiziakální účinky. Cizrnu by neměly vynechat ani děti, protože pro ně poskytuje množství podpůrných látek ke správnému vývinu. Cizrna je ideální i při mnohých dietách - bezlepkové, diabetické, dietě s omezením kuchyňské soli, nízkokalorické, bezcholesterolové nebo dietě s vysokým obsahem vlákniny.
Cizrna je nabitá antioxidanty, které chrání pokožku před škodlivými volnými radikály. Také dodává pleti hebkost, pevnost a pružnost. Tato luštěnina je vhodná i při léčení nespavosti, protože je výborným zdrojem aminokyseliny s názvem tryptofan, která uklidňuje a pomáhá navodit klidný spánek.
Další důležité účinky pro naše zdraví:
- zvyšuje obranyschopnost organismu
- podporuje růst kostí, nehtů a zubů
- pomáhá při žaludečních potížích
- prevence proti osteoporóze
- prevence proti kardiovaskulárním chorobám
- snižuje cholesterol
- normalizuje hladinu cukru v krvi
- podporuje dobrý zrak
- zlepšuje vyprazdňování
- podporuje metabolismus
Sečteno a podtrženo. Cizrna je zázračná luštěnina a určitě si zaslouží vaši pozornost. Je klasickým příkladem toho, že za málo peněz můžete navařít výborný a ještě k tomu zdravý oběd pro celou rodinu.
Vypěstujte si doma vitaminový zázrak:
Řeřicha je superpotravina, kterou sklidíte už za šest dní
ZAHRADA — Anna Novotná
Řeřicha setá je naprosto nenáročná a můžete ji pěstovat doma po celý rok. Chutná skvěle i s obyčejným chlebem a přitom je to jedna z nejzdravějších potravin.
Další 3 fotografie v galerii
Řeřicha patří mezi nejzdravější potraviny na světě / Shutterstock
Vypěstujte si jednu z nejzdravějších potravin. Řeřicha setá, též někdy nazývaná řeřicha zahradní, je rychle rostoucí bylina, známá pro svou výraznou kořenitou chuť a aroma. Její pěstování je snadné a pojídání řeřichy vám dodá velmi mnoho vitaminů i minerálů.
Co vše řeřicha obsahuje
Nejnovější studie ukázaly, že řeřicha je doslova superpotravinou, protože 100 gramů řeřichy nám zabezpečí více než deset procent většiny potřebných vitaminů a minerálů. Řeřicha obsahuje jako každá zelenina mnoho vlákniny, dále pak vitamin C, A, E, vitaminy řady B, draslík, vápník, železo, vitamin K, zinek, ale také bílkoviny. Podobné výsledky jako řeřicha má čínské zelí, mangold, špenát a čekanka.
Jak řeřichu pěstovat
Pěstování řeřichy je velmi snadné. Stačí vysypat semínka na vlhkou vatu a dát na okno. Už za dva dny vidíme klíčky a zhruba za šest dnů od výsevu můžeme sklízet. Rostlina je citlivá na přísun vlhkosti. Pokud zaschne, můžeme ji vyhodit.
Využití
Řeřicha je nejlepší čerstvá. Můžeme si jí posypat chléb s máslem, můžeme jí zdobit pokrmy, přidávat do zeleninových salátů, do tvarohových pomazánek. Má příjemně nahořklou chuť. Pozor ale na tepelnou úpravu. Řeřicha hořkne a mohla by vám tak zkazit jídlo.
=========================================================================
Předchozí stránky
Exotické kaki je plné vitamínů, ale jen málokdo jej umí správně jíst
Ještě před pár lety u nás toto ovoce znalo jen pár lidí a dnes je v obchodech běžnou součástí úseků ovoce a zeleniny. Zejména nyní na podzim a v zimě, kdy jej můžeme pořídit za nejnižší ceny. Umíte ale toto exotické ovoce, které má nespočet příznivých účinků na naše tělo, správně jíst?
Přečtěte si také
Sladké ovoce mnoha podob
Oranžové kaki je plodem stromu tomelu japonského (Diospyros kaki). Vzhledem k tomu, že má mnoho odrůd, které se současně pěstují v nejrůznějších koutech světa (například v Číně, Japonsku, Koreji, Mexiku, Itálii a ve Španělsku, na jihu Ukrajiny nebo v Albánii), můžeme se setkat i s opravdu širokou škálou názvů: kaki, Diospyros (znamená „ovoce boha Dia“), churma, tomel, persimmon, sharon fruit, medové jablko, korejské mango a další.
Jeho sladká chuť bývá přirovnávána ke kombinaci jablka, meruňky a broskve i cukrového melounu. A věděli jste, že například v Japonsku je kaki hned po citrusech a jablkách třetím nejoblíbenějším ovocem?
V zimě nakoupíte kaki nejlevněji
Plody se u nás prodávají po kusech. Jak jsme naznačili v úvodu, právě teď začíná ta nejlepší doba, kdy je kupovat. Oproti běžné ceně mimo sezonu, která se může vyšplhat až k 19 korunám za kus, se nyní cena za jedno kaki pohybuje kolem 9,90 Kč, ve větších akcích ale klesá i na 6,90 Kč.
Jak poznat zralé kaki
Vždy vybírejte krásně oranžové plody, které jsou na omak měkčí. Nažloutlá místa slupky značí nezralost. V obchodech většinou zakoupíte ne zcela zralé plody, které sice můžete ihned sníst, ale jejich chuť může být trpčí a dužina tvrdší. Kaki nemusíte loupat (pouze nezapomeňte slupku pořádně omýt) a jezte v celku jako jablko nebo nakrájené.
Ochutnejte kaki, jeho sezóna je tady
Kupte se slevou Kaki.
Na to správně zralé kaki si ale musíte doma počkat
Většina lidí však netuší, že správně by se mělo kaki nechat ještě několik dní až týdnů doma dozrát, aby bylo plně zralé. Tehdy bude mít mazlavou texturu připomínající marmeládu a výrazně sladkou chuť (tu můžete osvěžit pár kapkami citronové šťávy). V takovém stavu se dokonce dá vyjídat lžičkou (podobně jako kiwi). Dužina může být uvnitř někdy načernalá. Jedná se o drobná semínka, která však chuti nijak nevadí a nemusíte se proto obávat takové plody sníst.
Pro zajímavost ještě dodáme, že v některých světových kulturách se před Vánocemi kaki podélně rozkrajuje a podle rozmístění semínek či hvězdy ve středu plodu se předpovídá tuhost nadcházející zimy.
Výborně osladí kaše i koláče
V kuchyni se kaki skvěle hodí do kaší a müsli, dezertů a koláčů nebo do zmrzlinových pohárů či ovocných salátů. Jak jsme již zmínili, při plné zralosti má strukturu podobnou marmeládě – podle toho jej také můžete používat. Při pečení navíc jeho sladká chuť krásně vynikne s rumem.
Jak moc je kaki zdravé?
Pokud býváte hodně unavení nebo nachlazení, trápí vás střevní potíže, jste ve stresu, máte vysoký cholesterol, často sportujete nebo si chcete co nejdéle zachovat životní elán, je pro vás kaki tím správným ovocem.
Má totiž vysoký obsah vitamínů A a C, draslíku, fosforu, hořčíku, mědi, vápníku, železa a manganu. Je bohatým zdrojem antioxidantů a aminokyselin.
Dále posiluje imunitní systém, potlačuje únavu, zlepšuje kvalitu spánku a pomáhá zklidnit nervový systém. Působí jako prevence proti řadě závažných chorob (např. proti rakovině, kardiovaskulárním onemocněním, ateroskleróze i ledvinovým a močovým kamenům). Napomáhá ke správné funkci trávicího systému, chrání střeva před působením škodlivin a podporuje vyprazdňování. Příznivě působí i na kvalitu pleti a vlasů.
Určitě vás také potěší, že je ideálním ovocem při hubnutí. Zrychluje totiž metabolismus a obsahuje látky podporující rozkládání tuků. Díky tomu, že je přirozeně dostatečně sladké, pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi, což znamená, že po něm máme menší chuť na sladké.
=====================================
Předchozí stránky
Pokračování:

Komentáře
Okomentovat