RACIONÁLNÍ STRAVOVÁNÍ 1


RACIONÁLNÍ STRAVOVÁNÍ 1





Podnětem ke vzniku tohoto blogu byly žádosti mých přátel o podělení se o zkušenosti z mého přechodu na racionální stravu a s tím spojeným zhubnutím o 30 kg a zlepšením celkového zdravotního stavu. Hned v úvodu musím poznamenat, že pojem "racionální strava" není pro mne synonymem vegetariánství nebo nějaké překombinované diety, nýbrž označením způsobu stravování, jenž je racionální ve smyslu optimální výživnosti, minimalizace pracnosti i energetické a časové náročnosti přípravy takové stravy (Což je pro mne velmi důležité a osvědčené při mých expedicích, kdy by mi "klasické" formy stravování komplikovaly život. Zatímco ostatní teprve vaří večeři - rýži, brambory atd. - já díky pohance a bulguru mám už umyté i nádobí… )


Při formulování své koncepce stravování nevycházím ani tak z akademických teorií, jež jsou i tak předmětem neustálých polemik mezi zastánci jednotlivých dietologických směrů, jako spíše z principů tradičních kultur, selského rozumu předků a vlastních zkušeností. Zatímco mnozí moji vrstevníci (a při cestování téměř všichni) trpí žaludečními, zažívacími a střevními problémy, já jsem se řady dosavadních problémů změnou životosprávy naopak zbavil, takže neznám prakticky angínu, chřipku, zácpu, pálení žáhy, žaludeční potíže ani jiné celkem běžné těžkosti znepříjemňující většině lidí - hlavně po padesátce - život. A namísto před lety doporučované operace páteře a invalidního důchodu lezu po horách (byť jen tak lážo-plážo).
Kamarádům, kteří se mne ptají, jak se mi podařilo razantně zhubnout, říkám: hlavně musíš přestat žrát, tj. naučit se jíst "dosyta" (tj. upokojení hladu, ne dokud nejsi plný k prasknutí). A začít tím, že vynecháš či omezíš aspoň těch pár věcí na jejichž škodlivosti se víceméně shodují všichni odborníci (byť ve všeobecnosti se shodnout nedokážou téměř na ničem) a jejichž eliminace není nijak drastickým zásahem do života: vyloučit bílý cukr, bílou mouku (knedlíky, pečivo), konzervy a uzeniny, a omezit alkohol, tmavé maso a tuky.
Dalším krokem ke zdravější životosprávě je diverzifikace, tj. namísto nekonečného studování všemožných - navzájem protiřečivých či nekompaktních - tabulek a příruček a sledování v čem je kolik mg jaké látky a jakého vitaminu se raději jednoduše zaměřit na co nejpestřejší jídelníček. Tím nemyslím nahánění za kdejakou exotickou poživatinou (nebo dokonce zázračnými potravinovými doplňky v tabletkách), jen by měl obsahovat co největší škálu běžně dostupných surovin, mnohdy tradičních, avšak u nás zapomenutých či neznámých. Vždyť mnoho lidí ani netuší jak vypadají jáhly, cizrna, kroupy, pohanka, bulgur, kuskus či špaldová mouka, natožpak mungo, adzuki či amarant. Přitom řada těchto, i v našich krajích donedávna hlavních plodin, představuje dodnes hlavní potravu mnohých národů, které díky nim neznají mnohé z našich "civilizačních nemocí".


Např. taková pohanka je prakticky jediným přirozeným zdrojem rutinu (látky zvyšující pružnost cév a snižujícím pravděpodobnost výskytu hemeroidů a rakoviny tlustého střeva) v potravě. (Významná je jeho antioxidační aktivita a s tím související antikarcinogenní účinky a schopnost zhášet volné radikály. Rutin snižuje i LDL cholesterol a zesiluje účinek vitaminu C).


A třeba jáhly (loupané proso) jsou nejen lehce stravitelné a přitom velmi výživné a syté, ale mají - na rozdíl od knedlíků i rýže - i vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálů včetně železa, fosforu (jenž pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy), draslíku, hořčíku, zinku a mědi, ale i vlákniny. Vysokým podílem křemíku podporují zdraví zubů, nehtů a vlasů. Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích, jelikož neobsahují lepek jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Díky obsahu minerálních látek zlepšují metabolismus. Východní medicína je využívá při léčbě sleziny a slinivky břišní a proto jsou vynikající potravinou pro diabetiky. Jáhly mají blahodárný vliv na žaludek, slinivku břišní a slezinu. Můžeme z nich připravovat celou řadu sladkých i slaných jídel, kaši zvanou jahelník, nákypy, knedlíky, placičky, karbanátky.


Vzhledem k tomu, že dnes už jsou v každém městě bio-prodejny a mnohé zdravé (či zdravější) potraviny lze zakoupit i v supermarketech či přes internet, není žádný problém svoji životosprávu zracionalizovat, aniž bychom se zákonitě hned stali vegetariány či vegany … ovšem za situace, kdy podstatná část naší populace nepovažuje za plnohodné jídlo ani běžné luštěniny (které by měly tvořit hlavní složku naší stravy) a kromě hranolků zná pouze 4 přílohy: knedlíky, rýži, špagety a brambory, lze si jen obtížně představit, že se vrhne na kroupy, řasy, naklíčené mungo anebo ovesné otruby ...
Mnohé lidi odrazují od racionálního stravování i obecně panující fixní ideje, jako, že taková strava je náročná na přípravu; že to, co je zdravé - není chutné; že zdravé jsou jen luxusní bio-potraviny, jež jsou obecně u nás výrazně dražší než ty běžné, anebo, že nejlepší prevencí onemocnění a ochranou před virozami a chřipkovými epidemiemi jsou drahé multivitamíny a metráky pomerančů. Přitom jim např. lépe než chemikáliemi nacucané tropické ovoce (navíc s minimem vitamínů díky sklizni v nedozrálém stavu a často namrzlé, nahnilé či napadené plísněmi během transportu a skladování) poslouží naprosto běžně dostupné místní produkty, jež za babku pořídí na farmářském trhu či u zelináře na rohem: Např. česnek (zásadně doporučuji český, nebo aspoň evropský), pórek, červená cibule, kyselé zelí, sušené švestky, zázvor, šípky či rakytník.

Např. takový česnek je přírodním antibiotikem vzhledem k jeho antibiotickým, antibakteriálním a protizánětlivým účinkům. Tuto skutečnost znaly starověké národy, a proto jej naši předkové hojně používali. Česnek obsahuje vitamíny A, B, C, vápník, jód a selen. Pravidelná konzumace česneku snižuje výskyt nádorů; chrání před nachlazením, onemocněním dýchacích cest a před chronickým zánětem průdušek; pomáhá při bolestech v krku a angínách; usnadňuje vykašlávání hlenu při kašli; chrání před chřipkou; zlepšuje trávení, metabolismus a imunitní systém, který se tak stává odolným proti bakteriím a virům; snižuje cholesterol a reguluje množství cukru v krvi; pročisťuje cévy, zlepšuje krevní oběh a podporuje činnost srdce; reguluje krevní tlak. Jako prevence chřipky je tudíž užitečnější sníst denně stroužek domácího česneku než několik pomerančů, mnohdy bez chuti i vitamínů.

Sirup, bez kterého se v tomto ročním období neobejdete. Je desetkrát účinnější než penicilin

ZDRAVÍ —  Monika Moorová
Jednou z přírodních látek se silným antibakteriálním účinkem je česnek. Víte, že sirup, který si z něj doma vyrobíme je 10x účinnější než penicilin? V našem článku se dozvíte více.
Další 2 fotografie v galerii
Suroviny na jeho výrobu jsou snadno dostupné a velmi zdravé / Shutterstock

Nadužívání antibiotik v současné době je všeobecně známé. Lidé je dnes nezodpovědně a ve vysokých množstvích používají. V některých případech bohužel naprosto zbytečně. Důvodem je zřejmě na jedné straně pohodlnost a na straně druhé neznalost, že existují i ​​jiné, velmi účinně přírodní antibiotika. Naučme se využívat přírodní zdroje a potraviny, které jsou nám běžně dostupné. 
Jednou z přírodních látek se silným antibakteriálním účinkem je česnek. Kromě antibakteriálních účinků je česnek i super zdravý a dokáže vám nabídnout i mnohé další zdravotní přínosy. Navíc, výroba česnekového sirupu  je extrémně jednoduchá a levná. Suroviny na jeho výrobu jsou snadno dostupné a také velmi zdravé samy. Určitě ho vyzkoušejte. Znáte nápoj k uvolnění těla před spaním?

Co budete potřebovat?

  • 8 oloupaných stroužků česneku
  • 200 ml jablečného octa
  • 200 ml medu

Příprava

Pomocí lisu nebo mixéru najemno rozmačkejte stroužky česneku.
Česnek vložte do skleněné nebo porcelánové misky a přidejte jablečný ocet s medem. Celé zamíchejte. Směs přelijte do skleněné uzavíratelné nádoby a dejte do chladničky na 5 dní. Každý den však směs na chvíli z chladničky vyjměte a dobře ji promíchejte. Po 5 dnech je váš sirup hotový.

Jak česnekový sirup používat?

Sirup můžete užívat v případě výskytu nějakého infekčního onemocnění, ale i jako prevenci. Konzumuje se tak, že 2 čajové lžičky sirupu rozmixujete ve sklenici vody. Pije se na lačný žaludek ráno po probuzení.
Nezapomínejte, že uvedený sirup je extrémně silný, a proto ho nikdy nekonzumujte přímo. Vždy ho zřeďte s vodou! Víte, co se stane, když po ránu vložíte stroužek česneku do úst?
Česnekový sirup nejen potlačí růst patogenních bakterií, ale i podpoří váš imunitní systém, sníží krevní tlak a zredukuje hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi.
Pokud ho budete užívat jako prevenci 1 nebo 2 krát týdně, snížíte si výskyt chřipky, nachlazení nebo angíny.


Červená cibule je zase skvělý přírodní antioxidant, nemá sice tak významný antioxidační účinek jako některé jiné plody a byliny (otružiny - koef. 100; lékořice - 90; dobromysl - oregano - 84, kopr - 70; maliny - 60; granátové jablko a černý rybíz - 50), ale vzhledem ke konzumovanému množství patří k důležitým rostlinným antioxidantům (pozor antioxidační účinek bílé cibule je cca 10x nižší).

pórku lze nalézt bohatou škálu vitamínů B, dále vitamíny E a C. Díky této zelenině do těla dostaneme též draslík, vápník, fosfor a železo, dále kyselinu listovou a karoten (zelená část rostliny je na vitamíny jednou tak bohatá, jako část bílá). Pórek působí účinně i na mnohé zdravotní neduhy, jakými jsou revma, vysoký cholesterol, zácpa. Je vhodný - kromě vaření - i do salátů.

Kysané zelí obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B (vitamin B12, který obsahuje, je dobrý na nervovou soustavu), vitamíny C a K, minerály jako draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluor a enzymy. Rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů, aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Kysané zelí aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek, dále podporuje látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Jelikož mikroorganismy v kysaném zelí prospívají střevním bakteriím, zlepšují zažívání i vstřebávání živin pravidelná konzumace preventivně působí i proti některým nádorovým onemocněním, například tlustého střeva. Také obsahuje velké množství vlákniny, takže zasytí a omezuje chuť k jídlu.

Rakytník řešetlákový má plody s vynikající biologickou hodnotou, převyšující několikanásobně mnohé exotické druhy ovoce. Pokud jde např. o vitamin C, je rakytník doslova vitaminovou bombou, obsahující cca 5 x více vitaminu C než citrony! Oranžové plody rakytníku jsou však koncentrátem i dalších důležitých vitamínů: A (obsahují ve 100 g ovoce až 100 denních dávek vitamínu A), D, F, K a skupiny B, rutinu, flavonoidů. Dále obsahují pektin, silici, třísloviny, organické kyseliny, oleje a minerály (draslík, železo, bór, mangan) a mnoha dalších prospěšných látek. Jeho ochranné protiinfekční složky posilují peristaltiku střev, působí proti žaludečním potížím. Zásadní je také obsah alkaloidu hippopheinu, který se v těle přeměňuje na serotonin, hormon důležitý pro celkovou vitalitu, chránící organismus proti depresi i nádorům. Díky tomu působí rakytník jako biogenní stimulátor, povzbuzují odolnost proti infekcím i stresu. Příznivě působí i na krevní oběh, působí hojivě na sliznice dýchacího i trávicího ústrojí i na klouby. Jsou i dobrou prevencí civilizačních chorob jako je arterioskleróza. (Používám ho do čaje i do kaší a müsli.)

Fotka uživatele Fero Richard Hrabal-Krondak.


Šípky (sušené) obsahují 10-20% kyseliny askorbové a dehydroaskorbové, tj. cca 3 x více vitaminu C než citrony(!) a působí jako antioxidant. Další látky ze šípků (flavonoidy, karotenoidy) regulují působení volných radikálů a spolu s vitaminem C zpevňují kapiláry a zlepšují jejich funkci. Přispívají k ochraně organismu proti různým nemocem, které mohou být volnými radikály ovlivněny, jako jsou například zánětlivá onemocnění, srdečně-cévní choroby, neurodegenerativní onemocnění, poškození jater, zhoršení zraku či rakovina. Antioxidanty rovněž zpomalují stárnutí. Při pravidelném užívání podporují hojení ran a posilují imunitu organismu. Šípky dále obsahují: vitaminy skupiny B (kyselina nikotinová, riboflavin, thiamin), vitamin K, organické kyseliny (jablečná, citronová), sacharidy, pektiny, třísloviny, silice, minerální látky, draslík a vápník (částečně mohou hradit jeho denní potřebu).

Sušené švestky obsahují v porovnání s ostatními druhy sušeného ovoce nejvíce vlákniny. Zlepšují trávení, pomáhají při zácpě a podporují vylučování cholesterolu z organismu. I když se to nezdá, obsahují jen málo cukru, což je důležité zejména pro obézní lidi. Sušené švestky mají rovněž pozitivní vliv na látkovou výměnu, upravují krevní tlak a zlepšují paměť. Obsahují přibližně 6,1 g vlákniny na 100 g, jsou zdrojem energie ve formě jednoduchých cukrů, ale nezprostředkovávají rychlý nárůst koncentrace cukru v krvi, zřejmě právě kvůli vláknině, fruktóze a sorbitolu. Kromě toho obsahují velké množství fenolických sloučenin (184 mg/100 g), které mají projímavý účinek a preventivní vliv proti chronickým onemocněním, například rakovině a srdečním nemocem. Kromě vysokého obsahu draslíku jsou sušené švestky také důležitým zdrojem boru, který hraje podstatnou roli v prevenci osteoporózy. Podle amerických vědců patří právě toto ovoce k velkým pomocníkům v boji s osteoporózou. Sušené švestky totiž mohou zlepšit hustotu vašich kostí! Sto gramů sušených švestek denně splní každodenní požadavky na bor (2-3 mg). Výzkum jasně prokázal, že sušené švestky nejen chrání, ale také zabraňují úbytku kostní hmoty.

Zázvor je přírodní všelék, jenž je již tisíce let na celém světě známý jako lék při různých zažívacích potížích, od plynatosti až po těžké nevolnosti a zvracení. Je antibakteriální a protizánětlivý, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení a pomáhá proti žaludečním nevolnostem, je prevencí proti chřipce a rýmě. Zázvor působí především v zažívacím ústrojí, zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny. Stimuluje i činnost srdce a krevní oběh, vytváří hřejivý a příjemný pocit a obnovuje vitalitu. Pokud vypijete hned v raném stádiu rýmy nebo chřipky horký zázvorový čaj, pak podporuje pocení, snižuje horečku a pomáhá odbourat toxiny a katar. Výzkumem se zjistilo, že zázvor zabraňuje srážení krve, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a má i antioxidační účinky, které zpomalují proces stárnutí. Čerstvý zázvor můžete žvýkat, abyste otupili bolest zubů.


Fotka uživatele Fero Richard Hrabal-Krondak.



Pravidelnou součástí stravy by měl být i špenát, přestože - navzdory všeobecnému mínění - není nějak zvlášť bohatý na železo, ale i tak obsahuje cenné živiny. Špenát se vyznačuje vysokým obsahem vitaminu A, obsahuje ve vysokých koncentracích karotenoidy (i beta-karoten). Vysoký obsah karotenoidů, především známého betakarotenu, což je vysoce funkční antioxidant, chrání naše tělo před volnými radikály a zbavuje ho těžkých kovů, hraje významnou roli např. v prevenci rakoviny a jiných, tzv. civilizačních chorob. Betakaroten také propůjčuje naší kůži "zdravou barvu", chrání nás před negativními účinky slunečního záření a zlepšuje opalování kůže. Vitamin A − retinol, který vzniká syntézou karotenoidů, je známý svou nepostradatelností pro lidský zrak. Je také účinným ochráncem sliznic v těle, pomáhá při zachování jejich obranyschopnosti vůči virům, způsobujícím např. bronchitidu, rýmu, záněty plic a pod. Najdeme v něm také vysoké hodnoty vitaminu C a vitaminů skupiny B, především biotin (B8), vitamin důležitý pro zdravé vlasy, nehty, kůži a správnou funkci pohybového aparátu; dále niacin (B3), vitamin pro zdravý spánek, látkovou výměnu, silné srdce a cévní systém. Bohatě obsažena je ve špenátu také kyselina listová (B9), tento vitamin je důležitý pro mentální zdraví, krvetvorbu, zdravý sluch a jako prevence srdečních chorob a mozkových příhod. Z minerálů je nejvíce zastoupen draslík, hořčík, sodík, vápník, železo, mangan a měď. Obsahuje také lutein, karotenový pigment, který působí antioxidačně. Odedávna byl špenát doporučován na vysoký krevní tlak (obsahuje hodně draslíku, který krevní tlak reguluje), anémii a také proti zácpě. Má též vysoký obsah vitamínu K (380μg/100g; dop. denní dávka vitamínu K je 90-120μg. Výzkumy prokázaly i přítomnost fytohormonů, podporujících vývoj svalstva. (I při zmrazení zůstane ve špenátu 70 % původně obsaženého vitaminu C a jeho obsah se skladováním již téměř nesnižuje. Protože vitamin A je rozpustný v tucích, je třeba konzumovat špenát s přídavkem malého množství tuku, např. olivového oleje, aby mohlo dojít k jejich efektivnímu vstřebání do těla.)


Fotka uživatele Fero Richard Hrabal-Krondak.





Ještě bych na tomto místě rád doporučil úžasnou luštěninu - fazole mungo (nazývané i zelená soja- jež je velmi chutná jak syrová (po několikahodinovém namočení chutná jako hrášek - viz spodní obr.), tak naklíčená (horní obr.) v salátech anebo vařená - např. v detoxikační polévce (s mrkví a kurkumou).
Mungo je ideální plodinou k nakličování, je výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny. Naklíčená semena obsahují mimořádně mnoho bílkovin, železa a téměř všechny hlavní vitamíny skupiny B. Mungo klíčky jsou velice vhodné do míchaných salátů, s koktejlovými rajčátky, strouhanou mrkví, kukuřicí, krájenou zelenou paprikou. Tato kombinace zoptimalizuje přísun nutričních látek. Můžeme si je dát ke svačině nebo je použít jako přísadu do zeleninových salátů a polévek a podobně. Jsou velice vhodné do míchaných salátů, s koktejlovými rajčátky, strouhanou mrkví, kukuřicí, krájenou zelenou paprikou. Tato kombinace zoptimalizuje přísun nutričních látek. Optimální spojení mungo klíčků je s olejnatými plodinami (sezam, slunečnice), kořenovou zeleninou (mrkev, celer, fenykl), cibulí, řeřichou, hořčicí, ředkvičkou, řepou vodnicí. Velice rychlý a lehký salát připravíme z klíčků, nastrouhané mrkve, nakrájeného pekingského zelí, octa, olivového oleje, sójové omáčky, soli a cukru.
Mungo fazole lze koupit zpravidla v obchůdcích se zdravou výživou. Někdy se prodávají v supermarketech již naklíčené, ale domácí klíčení je velmi jednoduché, proto je lepší naklíčit si mungo raději svépomocí.





Takto bych mohl pokračovat do nekonečna, avšak mým záměrem není předložit zde komplexní vědeckou práci ohledně zdravé výživy (k čemuž může sloužit třeba nedávno vydaná monografie "ZDRAVIE A VÝŽIVA ĽUDÍ" - obsah/ukázky/ anotace knihy viz: http://www.cadpress.sk/kerestes.htm), nábrž jen obecné uvedení do problematiky, inspirace k zamyšlení, jelikož pro toho, kdo má zájem, je v současné - informační / internetové - době všude k dispozici nekonečné množství informací!

Pokud jde o vlastní zdraví, každý krůček k ideálu je lepší než páchat potravinovou sebevraždu a riskovat, že budu nucen změnit životosprávu až pod tlakem okolností ze dne na den drasticky (pokud to ještě stihnu před umístěnkou do krematoria) anebo se - místo "nechutné zdravé výživy" budu muset nacpávat tabletkami.
Těmito malými, ale podstatnými krůčky myslím např. to, že tmavé maso nahradím ve stravě masem krůtím (které v guláši nahradí hovězí či se zelím a bramborovým knedlíkem nebo v segedínu vepřové); že namísto řepkového oleje za 30 Kč začnu používat olivový, který je sice dražší, ale na druhou stranu levnější než cigarety anebo zázračné medikamenty na žaludek, žlučník atd. ….

Bílý cukr není problém nahradit alternativními sladidly, jichž je na trhu celá řada: javorový a rýžový sirup, sirup z agáve, kukuřičný slad, případně aspoň hnědý třtinový cukr a třtinová melasa (tu používám konkrétně do kávy z melty - mj. obsahuje i zinek a další prvky). Místo cukroví tu máme široký výběr sušeného ovoce, které i v případě dodatečného slazení je vždy zdravější než sajrajt, jímž cukrárenské monopoly zaplavují trh.



Pro nahrazení trvanlivého krabicového - takřka syntetického mléka - výrobky obsahujícími bio-kultury (acidofilní mléka, kefír) a jogurtem hovoří jednoznačně jejich tradiční zastoupení ve stravě kavkazských horalů vyznačujících se dlouhověkostí a agilností do pozdního věku. A pokud si navíc do poháru kefíru každý den přidáme lžičku vlákniny(psyllia), určitě pro své zdraví uděláme více než nacpáváním drahými "potravinovými doplňky" a navíc přirozenějším a příjemnějším způsobem než představují drastické diety či nechutné lektvary, jimiž následně budeme řešit zanedbanou životosprávu.
Psyllium je rozpustná vláknina ze slupek semen jitrocele indického (Plantago ovata). Skládá se z hemicelulózy, která se v žaludku chová jako želé, stolice se stává vláčnou, střevní peristaltika je stimulována a průchodnost střeva usnadněna. Jde o nekalorický zdroj rozpustných vláknin, které podporují pravidelné vyprazdňování střev a snížení hladiny cukru a cholesterolu v krvi.


Vláknina


Že konzervační látky nejdou člověku k duhu je mimo pochyb, faktem je, že je stále větší problém se jim úplně vyhnout. Každopádně se dá jejich příjem omezit tím, že budeme upřednostňovat čaj před barevnými limonádami; cibuli, jablka a mrkev koupenou u farmáře před mraženými polotovary a multivitaminy; sýr před paštikou (což je snad největší sajrajt obsahující kdeco), a chlazené ryby před tzv. "rybími prsty", filety lisovanými z rybích zbytků a kdejakého odpadu (obvykle obsahují jen 50, ale i 30% rybího masa!).


Samozřejmě mám dost zdravého rozumu na to, abych se nesnažil být dogmatikem, fanatikem zdravé výživy zatracujícím všechno průmyslově vyráběné potraviny a nezdravé avšak chutné pokrmy. Sám si dám občas větrník, držkovou nebo klobásu (hlavně na cestách), ale přeci jen je rozdíl mezi tím, když u mne jde o výjimku kompenzovanou příjmem pozitivních, zdravých potravin, anebo pokud budu střídat dokola jen klobásu a svíčkovou s bublaninou, buřty s biftekem a slaninu s rakvičkami … a nalévat se jen pivem, džusy a colou.


Velmi podstatnou věcí je i pitný režim a především jeho skladba. Znám velmi mnoho lidí, kteří sice sní o ideálu "ve zdravém těle zdravý duch", ale vždy si najdou výmluvu proč jsou nuceni nacpávat se - pod tlakem pracovních povinností a nedostupnosti vegetariánské jídelny - dokola vlašákem, hranolky s tatarkou, řízky, párky, gulášem, knedlíky a hamburgery …. a ani je nenapadne udělat takový maličký krůček, jako zařadit do svého jídelníčku aspoň zdravé pití, které si mohou udělat i v kanceláři - čaj. Už tím, že by nahradili přeslazenou Coca-colu jakýmkoliv - samozřejmě neslazeným - čajem, by svému organizmu velice prospěli.



Aniž bych zde chtěl předestírat nějaký elaborát o prospěšnosti jednotlivých čajů, aspoň ve zkratce zmíním hlavní prospěšné vlastnosti jednotlivých druhů čaje. Např. takový pu-erh (pchu-er) je nazýván "zabiják tuků", vzhledem ke své schopnosti rozkládat tuky v těle a znemožňovat jejich usazování v cévách, stejně jako zelené čaje (navíc oba tyto druhy čaje - kromě toho že snižují hladinu cholesterolu - snižují i krevní tlak. Naopak čaj typu oolong či yerba matétlak zvyšují a působí blahodárně na nervový systém.) Pu-erh usnadňuje trávení tučných jídel, posiluje imunitní systém organizmu, pročišťuje organizmus a působí protidepresivně. Navíc také pomáhá odbourávat alkohol z těla. Pravidelné pití tohoto čaje reguluje metabolismus. Pu-erh je známý svými zdravotními účinky; obsahuje spoustu minerálů (vápník, hořčík, železo a zinek), stopových prvků (zejména lapač volných radikálů selen, zinek a mangan), vitamínů a též bílkoviny. Vědci v Japonsku zjistili protirakovinný účinek pu-erhu.


Pokud jde obecně o zelené čaje, bylo zjištěno, že polyfenoly zeleného čaje se chovají jako antioxidanty  brání poškození buněk a působí jako zametači volných radikálů. Četné epidemiologické studie prokázaly, že pití zeleného čaje snižuje výskyt celé řady chorob (aterosklerózy, vysokého krevního tlaku; rozšiřuje cévy, snižuje vysokou hladinu krevních tuků a cholesterolu). Byl prokázán jejich protizánětlivý účinek, např. při zánětech sliznice dutiny ústní. V současné době se hromadí důkazy o tom, že zelený čaj působí proti vzniku a růstu zhoubných nádorů. Jedná se zejména o rakovinu kůže, plic, žaludku, jícnu, dvanácterníku, slinivky, jater, močového měchýře, prsu a tlustého střeva. Nižší výskyt onkologických nemocí v Japonsku a v Číně je přičítán právě pozitivnímu účinku zeleného čaje, který je v těchto zemích konzumován ve výrazně větším množství než např. v Evropě. (Více informací např. na webu http://www.celostnimedicina.cz/kladny-vliv-zeleneho-caje-doc-mudr-pavel-stejskal-csc.htm ).

Čaje typu oolong obsahují polyfenol, který může pomáhat lidem bojovat proti ukládání tuku a při snižování váhy. Bylo potvrzeno, že pravidelné pití čaje oolong pomáhá povzbuzovat metabolismus tuků a kontrolovat obezitu.


rooibosu se zas nachází především lehce vstřebatelné železo, fluor posilující zubovinu, měď, vitamín C, sodík a draslík. Dále obsahuje kyselinu fenolovou, rutin, vápník, mangan, zinek a magnézium.


Čaji lapacho jsou připisovány až zázračné schopnosti. Napomáhá v odstraňování nečistot a usazenin z těla, posiluje imunitní systém a vnitřní orgány - játra a ledviny. Podporuje trávení a umí povzbudit látkovou výměnu. Hubí některé druhy plísní a bakterií, je vhodný při poševních výtocích. Pozitivně působí po chemoterapii nebo po delším užívání psychofarmak. Zlepšuje prokrvování těla a má kladný vliv na srdce, leukémii, krevní oběh a chudokrevnost. Povzbuzuje látkovou výměnu. Uklidňuje nervový systém a zmírňuje podráždění. Pozitivně ovlivňuje chronická onemocnění a migrény. Je účinný při vyrážkách, pomáhá na zhnisaná místa a při zánětech. Odborníci se také domnívají, že tento čaj může brzdit růst již vzniklých nádorů. Jeho největší síla je však připisována tomu, že je velmi účinným stimulátorem imunitního systému. Mohou za to zejména bioaktivní látky jako katechiny, saponiny, bioflavanoidy, chinony a další. (Více informací na http://www.celostnimedicina.cz/zazracny-caj-lapacho.htm )


Tradiční nápoj z Jižní Ameriky - maté - bývá označováno jako "zelené zlato indiánů" nejen pro svou lahodnou a osvěžující chuť. Vysoký obsah kofeinu v příznivé kombinaci s ostatními látkami zajišťuje pozvolný a rovnoměrný povzbudivý účinek. Maté stimuluje mozek a dlouhodobě působí proti únavě, a to bez vedlejších účinků jako je nervozita, zvyšuje imunitu organizmu. Zklidňuje nervový systém, tím pomáhá i při nespavosti a detoxikuje organizmus. Diabetikům stabilizuje hladinu cukru v krvi, při vysokém cholesterolu snižuje jeho hladinu, alergikům napomáhá zmenšovat příznaky senné rýmy, kardiakům posiluje srdeční činnost a zvyšuje obsah kyslíku dodávaného srdci. Maté také štěpí tuky, proto se doporučuje při redukční dietě. Maté např. obsahuje vitamín A, B1 - 12, C, E, riboflavin, sodík, karoten, vápník, železo, draslík, fosfáty, síru, z minerálů zejména magnézium, mangan, vápník, železo a fosfor, chlorofyl, cholin, více než 20 aminokyselin. Obsahuje 6,5% kofeinu (což je asi o 1,5% více než v kávě), ale jeho pití je zdravější než pití kávy a čaje.


Odborné informace ohledně čajů samozřejmě nejsou z mé hlavy, nýbrž převzaté od moudřejších lidí, odborníků. Každopádně i laikovi musí být zřejmé - po letmém přečtení výše uvedených informací - že již požitím šálku některého z uvedených čajů namísto coly nebo kávy po nezdravém obědě udělá člověk důležitý krůček k zlepšení zdraví. Já osobně je střídám s ohledem na momentální stav, chuť a potřebu, obecně lze říci, že dopoledne piju obvykle zelené čaje nebo maté, zatímco odpoledne a k večeru pu-erh, oolong či rooibos. Občas to proložím kávou z melty oslazenou paraguajskou třtinovou melasou (zrnkovou kávu jsem přestal pít již před 20 lety zároveň s tím, jak jsem přestal kouřit - káva a cigareta byly mi součástí rituálu, jenž bez cigarety pozbyl smyslu, výše uvedený nápoj ovšem popíjím jednak pro chuť, jednak s vědomím, že tím posiluji i své zdraví). A kromě výše uvedených čajů používám průběžně i zhruba 10 různých bylinných čajů, směsí léčivých a energetických, pro sebe i členy rodiny.


Související obrázek


Když jsme již u nápojů (byť letmo), nedá mi nezmínit se též o kávě.

Káva a černý čaj se totiž dle odborníků do tekutin v rámci pitného režimu nepočítají - naopak za každý šálek bychom měli vypít 2 dcl vody. Káva organismus spíše odvodňuje, což sice neznamená problém, dáme-li si 1 šálek denně, ale v případě každodenní několikanásobné konzumace kávy, se to negativně projevuje jednak vylučováním pro zdraví prospěšných látek z těla (minerály, vápník), jednak také celkovým odvodněním (i proto bývalo kdysi běžným zvykem podávat v kavárnách ke kávě sklenici vody). Z tohoto důvodu doporučuji adeptům plnohodnotného života zvážit nahrazení zrnkové kávy zdravější variantou, a to kávou z melty, přičemž případný nezvyk mohou přinejmenším zpočátku eliminovat tím, že k přípravě nápoje použijí 1 lžičku melty a 1 lžičku zrnkové kávy. Ale myslím, že v případě, že pijí kávu sladkou a třeba s mlékem, nebude přechod na meltu pro nikoho tak bolestivý (mnozí z mých známých si změny v takovém případě ani nevšimli, nebyli-li upozorněni). Pokud přejdete aspoň částečně na meltu, vyhnete se nejen dehydrataci, ale navíc ještě posílíte své zdraví, zvláště, když si ji osladíte třtinovou melasouMelta je tradiční kávovinovou náhražkou, obsahující tyto suroviny: pražený kořen čekanky, ječmen, žito a cukrovou řepu. Čekankový kořen např. obsahuje inulín, který je účinný při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, zácpě nebo nechutenství (v zažívacím traktu působí inulín jako silné bifidogenní prebiotikum ke zlepšení zažívací mikroflóry, ochraně proti zažívacím infekcím, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a v neposlední řadě podporuje zvýšení imunity buněk vůči rakovině tlustého střeva). Pokud jde o mnou ověřené a doporučované sladidlo - třtinovou melasu - to je nerafinované přírodní sladidlo, cenný vedlejší produkt výroby třtinového cukru. Čistá přírodní melasa představuje přírodní harmonickou soustavu vitamínů, minerálů a dalších aktivních složek.Tento černý zázrak obsahuje více vápníku než mléko, více železa než vejce a více draslíku než jakákoli jiná potravina. Další látky zastoupené v menších množstvích: měď, zinek, sodík, fosfor, chróm; aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny, kyselina fosforečná atd. Látky zde jsou v přirozené přírodní formě, což umožňuje jejich snadné vstřebávání.

******************************************************************************************************



Přirozená očista tlustého střeva. 

Potřebujete jen dvě suroviny


Autor: Barbora Křížková 

Propadla zumbě a harémovým kalhotám. Kdyby mohla, celý den by jedla čokoládu. Vysněná dovolená je v Mexiku po boku přítele Marka. Jako malá chtěla být baletkou.
Zobrazit další články autorky

Po svátečním hodování je na čase trošku ulevit celému organismu a ať bylo vaše předsevzetí jakékoli, rozhodně byste neměli zapomínat na trávicí systém, který právě koncem roku dostal nejvíce zabrat. Je to snadnější, než si myslíte, stačí, když na jídelníček zařadíte dvě běžně dostupné suroviny.
V tlustém střevě se hromadí veškeré škodliviny a usazeniny, které se krví mohou přenášet do organismu a mohou být pro organismus toxická. Správná funkce tlustého střeva má na svědomí nejen snadnější úbytek váhy, ale také ovlivňuje obranyschopnost organismu, dokonce i hladinu energie.
Některé očisty tlustého střeva jsou velmi drastické a pro začátečníky dokonce nebezpečné. Tato očista není ani drastická ani nijak nepříjemná. A co budete potřebovat?

Kefír


První surovinou, která povede k očistě vašich střev je kefír. Jste překvapení, jak je to snadné? Kefír obsahuje dostatek bakterií a probiotik, které jsou našemu tělu velmi blízké a které potřebuje. Dále je plný proteinů, esenciálních aminokyselin, vitaminů a minerálů. Právě díky svému složení napomáhá vyrovnávat střevní mikroflóru, ničit patogeny a dokonce i některé parazity.
Kefír tak dokáže přirozeně bojovat proti usazeninám, které zůstávají na stěnách tlustého střeva. V tomto ohledu je dokonce mnohem „aktivnější" než jeho konkurent bílý jogurt. Přispívá také k lepšímu trávení.

Lněná semínka

Kefír v kombinaci s lněnými semínky dokáže s tělem zázraky. Spolu se sklenkou kefíru přidejte do svého dne hrst lněných semínek, případně je můžete smíchat rovnou s kefírem. Lněná semínka vás nejen zasytí, ale přirozeně posilují imunitu a podporují správné trávení. Tato drobná semínka v sobě skrývají cenné omega-3 nenasycené mastné kyseliny, dále také vlákninu, vápník, hořčík, draslík, železo, zinek a řadu dalších. Lněná semínka mimoto patří mezi potraviny, které preventivně působí proti rakovině.
V závěru nezapomeňte na to nejdůležitější. Aby lněná semínka prokázala organismu tu největší službu, musíte je konzumovat rozemletá či rozdrcená. Lněná semínka mají velmi pevnou slupku a ani žaludeční šťávy si s ní neporadí. Nerozmělněné semínko, tak vyjde z těla zcela neporušené.

Kefír sám o sobě je základ zdraví, zvláště pokud je začleníme do našeho jídelníčku jako trvalou součást. Já osobně pohárem kefíru s rozšlehanou lžičkou psyllia a syrovátky (oslazeného javorovým sirupem a obohaceného drceným anýzem a špetkou směsi 4K = kurkumy, kardamomu, koriandru a kuminy) zahajuji každý boží den :)


Kefírová kultura


Tibetská houba
Kefírová kultura pochází z kavkazských hor a její stáří se odhaduje na 5000 let. Podle staré kavkazské legendy daroval kefír pravoslavným kněžím Alláhův prorok Mohamed. Věřilo se, že pokud se tohoto pokladu zmocní nějaký cizinec, ztratí svoji moc a sílu. "Houba" byla tedy pečlivě střežena před cizinci a kefírová kultura byla předávána z generace na generaci jako součást kmenového bohatství.

Cizinci občas dostali hotový nápoj ochutnat, ale jeho původ a postup výroby se přísně střežil. V 19. století se o kefírovou kulturu začali zajímat ruští lékaři, a tím také došlo k prvnímu publikování knih na toto téma.

Obyvatelé Kavkazu používali kefír jako prostředek k uchování kozího, koňského nebo kravského mléka. Neměli ledničky a toto byl jediný způsob, jak uchránit mléko před znehodnocením. Mléko uchovávali spolu s kefírovými kulturami v kožených vacích a mimo jiné díky pozitivním účinkům kefírových kultur na lidský organismus se dožívali extrémně vysokého věku.

Kefírový nápoj zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech a odkyseluje organismus. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a také výrazně stimuluje imunitní systém. Díky faktu, že se mléčný kefír živí laktózou z mléka, mohou ho konzumovat i osoby, které jsou na tuto látku alergické.

Blahodárné účinky
Tibetská houba obsahuje následující uzdravující síly:

reguluje obranné látky organismu
uzdravuje choroby srdce a rozkládá cholesterol v cévách
uzdravuje slinivku, játra a slezinu
uzdravuje žlučník, střeva, dvanácterník a hojí vředy
uzdravuje ledviny a kontroluje močové cesty
houba vyvíjí antibiotika a hojí záněty organizmu
reguluje tlak krve
zadržuje metastázy a brzdí jejich vývoj
zabraňuje rychlému stárnutí
zabraňuje únavě a skleslosti způsobené stresem

Příprava a léčebná kůra
Dvě polévkové lžíce Tibetské houby se přelijí asi 1/4 litrem nesvařeného mléka (postačující množství pro jednu osobu). Po 24 hodinách důkladně a opatrně zamícháme dřevenou nebo plastovou lžící. Pak scedíme přes plastový cedník. Houbu, která zůstane na cedníku, propláchneme pod tekoucí vodou a vrátíme zpět do vypláchnuté sklenice. Opět přelijeme nesvařeným mlékem. Ve sklenici přikryté mulem, gázou nebo papírovým ubrouskem necháme odstát 24 hodin, při pokojové teplotě. To provádíme po dobu 20 dnů.

Mléko pijeme každý večer před spaním. Po vypití už nic nejíme. Nevynecháme žádný den. Po 20 dnech učiníme desetidenní přestávku. Kůra se musí opakovat tak dlouho, dokud se nedostaví zřetelné a zřejmé zlepšení zdravotního stavu. Dbejte na to, aby houba byla vždy zalita mlékem, jinak zčerná a ztrácí po 25 dnech zdravotní účinky. Během desetidenní přestávky je třeba houbu čistit a zalévat čerstvým mlékem. Houba se nesmí dostat do styku s kovem. Zdravá houba se po 17 dnech zdvojnásobí. Pak lze množství dělit na polovinu a darovat jiným lidem. Prosím, nevyhazujte rozmnoženou část houby, ale darujte ji dalším lidem, protože je to opravdu vzácná houba.

Houbu je nutné dobře proplachovat pod tekoucí vodou (nebát se na ni chytnout rukou). Při špatném proplachování se začne na houbě vytvářet sliz! Pokud máte již na houbě sliz, takovéto mléko nedoporučuji pít. Mohlo by dojít k bolesti břicha, popř. k průjmu. Mléko začnete pít až houbu zbavíte slizu. Tibetská houba se může také bez problémů mrazit. Přechovávání ve sklenici je zbytečně pracné a houba se může zkazit, když se denně neproplachuje.



Tibi krystaly

Kvašená tibi-limonáda neboli Vodní kefír

Vodní kefír z Tibi krystalů je nápoj třetího tisíciletí - první zmínky najdeme už i v Bibli.


Tak neuvěřitelně dlouho nám trvalo, než jsme vědecky přišli na tuto pravdu, že Tibi krystaly dělají zázraky, které medicína prostě neumí. Vyčistí naše těla zanesená toxickými látkami, dá jim větší odolnost (imunitu) a ještě doplní stále chybějící bioenergii (vitalitu), což se dnes považuje téměř za zázrak.


Tibi krystaly jsou známy pod názvem japonské mořské krystaly, živá zrnka, nebo také vodní kefír. Produktem těchto krystalů je perlivý vodní kefír, který je nejen zdravým, ale i chutným a v letních měsících osvěžujícím nápojem, který lze pořídit za velmi příznivou cenu.

Řasy se pěstují velice dlouho a není znám jejich původ. Ví se jen, že byly dovezeny z Kavkazu a jsou příbuzné s chrchlíky tibetské houby a pěstují se v Číně a dnes už vlastně po celém světě.

Krystaly Tibi jsou živá zrnka, rostou a množí se. Stačí jim k životu jen voda a cukr. Proto, aby nápoj kvasil, musíme do něj přidat sušené fíky či švestky, meruňky nebo rozinky. Pro zvýšení kyselosti můžeme přidat citron. Nápoje, které se stejně jako Tibi krystaly vyrábějí kvasným procesem, obsahují velmi vzácné látky, které se v běžných potravinách téměř nenachází. Kvasný proces je tím chemickým zázrakem, který to umí.

Tibi krystaly - účinky na lidský organismus

Tibi krystaly se v lékařství mohou užívat pro mnoho účelů.
Tibi krystaly mohou léčit a zlepšit průběh těchto potíží a onemocnění:
  1. nervová onemocnění a deprese
  2. žaludeční obtíže
  3. problémy se žlučníkem, slinivkou
  4. astma, katary průdušek
  5. sklerózy, vysoký krevní tlak a nemoci srdce
  6. léčí kožní projevy alergií, ekzémy,akné a vyrážky
  7. nemoci jater
  8. ledvinové potíže
  9. chudokrevnost
  10. krevní potíže
  11. nedostatečná tvorba bílých krvinek T-lymfocitů
  12. nemoci ženských orgánů
  13. zcela regeneruje imunitní systém
  14. zpomaluje proces stárnutí
  15. infarkty
  16. snižuje cukr v krvi a léčí slezinu
  17. žloutenková dieta
  18. vylepšuje kvalitu pleti a vlasů
  19. obnovuje rovnováhu střev
  20. léčí záněty v těle i na těle

Pro přípravu nápoje z Tibi krystalů budeme potřebovat následující suroviny:

  1. 3l láhev
  2. cedník (nekovový)
  3. 1/2 až jeden menší hrnek krystalků vodního kefíru (ten hrnek spíš celý - my dáváme 1,5 hrnku, chutná nám to víc)
  4. 2 přirozeně sušené švestky/meruňky nebo 2 lžíce hrozinek nebo nějaké směsi 1 citron
  5. 6 - 9 lžic cukru (bílý/žlutý surový cukr, nebo med)
  6. pitná voda
  7. 1 lžíce jedné z následujících surovin (může být a nemusí): celého kmínu, anýzu, semene fenyklu nebo listy čerstvé máty


Recept: Na jeden litr limonády budete potřebovat: jeden litr vody, 65 g krystalového cukru,  20 g sušeného ovoce (datlí, čvestek, fíků nebo hrozinek), 50 g Tibi krystalů. Tibi krystaly můžete koupit přes internet nebo v bio-prodejnách. Krystaly se živí cukrem, proto je k nastartování kvasného procesu potřeba přidat do vody cukr a sušené ovoce. Nejlépe se osvědčily sušené fíky, jejichž chuť nekonkuruje příchutím, které se do limonád přidávají. Všechny ingredience dejte do skleněné nebo plastové nádoby a nechte 48 hodin odstát při pokojové teplotě. Krystaly v žádném případě nesmějí přijít do kontaktu s kovem, jinak přestanou kvasit. Za dva dny máte litr Tibi-kefíru, chití připomínajícího např. kvas. Sceďte ji přes plastový cedník a po libosti ochuťte. Zkuste třeba kousky řepy nebo slupky od jablek a skořici a nechte několik hodin louhovat. Hotovou limonádu dejte v uzavřené plastové lahvi do lednice a do 24 hodin spotřebujte.

Mám prakticky osvědčené denním používáním!
HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na cholesterol?

RACIONÁLNÍ STRAVOVÁNÍ 5 / Přírodní zdroje vitamínů

Ivančaj neboli Vrbovka - bylinka na prostatu