RACIONÁLNÍ STRAVOVÁNÍ 3 / Zdroje živin a vitamínů
RACIONÁLNÍ STRAVOVÁNÍ 3 / Zdroje živin a vitamínů
30 Nejzdravějších potravin
PRO IMUNITNÍ SYSTÉM: JSTE PŘI KAŽDÉ VLNĚ NACHLAZENÍ POSTIŽENÍ? TAK NEVÁHEJTE ...
1. Krůtí prsa: obsahují nemalé množství železa, zinku a vitaminu B. Toto trio zabraňuje infekcím.
2. Ředkvička: kalcium, vitamin C, draslík a magnézium se starají o dobře prokrvení sliznic.
3. Jablko: obsahuje velké množství rostlinného barviva (quericitín), perfektního zabíječ virů.
4. Brokolice: až do okrajů plný zeleného barviva, který ochraňuje stěny tělních buněk před poškozením.
5. Herinek: výborný pramen Omega-3-mastných kyselin a jódu, zabraňující zánětlivým procesům a revmatickým onemocněním.
6. Černý čaj: obsahuje tein, který ve spojení s trávicími šťávami posiluje imunitní systém a snižuje riziko infarktu.
7. Šípky:při každodenním pití šípkového čaje, nebo nátěru na chléb, se imunitní systém posiluje, a to pomocí vysokého obsahu vitamínu C.
1. Krůtí prsa: obsahují nemalé množství železa, zinku a vitaminu B. Toto trio zabraňuje infekcím.
2. Ředkvička: kalcium, vitamin C, draslík a magnézium se starají o dobře prokrvení sliznic.
3. Jablko: obsahuje velké množství rostlinného barviva (quericitín), perfektního zabíječ virů.
4. Brokolice: až do okrajů plný zeleného barviva, který ochraňuje stěny tělních buněk před poškozením.
5. Herinek: výborný pramen Omega-3-mastných kyselin a jódu, zabraňující zánětlivým procesům a revmatickým onemocněním.
6. Černý čaj: obsahuje tein, který ve spojení s trávicími šťávami posiluje imunitní systém a snižuje riziko infarktu.
7. Šípky:při každodenním pití šípkového čaje, nebo nátěru na chléb, se imunitní systém posiluje, a to pomocí vysokého obsahu vitamínu C.
PRO KRÁSU: PŘEDPOKLADY PRO HLADKOU POKOŽKU A LESKLÉ VLASY NAJDETE ...
8. Meruňky, broskve: vitamín A stimuluje regeneraci pokožky. Sušené plody obsahují pětinásobně více účinných vitálních látek jako čerstvé.
9. Ananas: obsahuje účinnou laťku pro hladkou pleť - bromelin - který zároveň urychluje spalování tuků v buňkách.
10. Melouny (žlutý): obsahuje retinol - Beauty Vitamin - regenerující buňky pokožky.
11. Borůvky: mají antioxidační vlastnosti, ochraňují pokožku proti neblahým účinkům volných radikálů, zejména u kuřáků, a zabraňují tvorbě vrásek.
12. Vejce: se svým obsahem biotinu (vitamín H) působí blahodárně na lesk vlasů a pokožky.
13. Jahody: obsahují duplované množství asparagínové kyseliny než chřestu. Podporují močení, odvodnění a látkovou výměnu i vylučování nestravitelných škodlivin z těla.
14. Slunečnicová jádra:obsahují vysoké množství vitamínu E, což zlepšuje prokrvení a hladkou pokožku.
8. Meruňky, broskve: vitamín A stimuluje regeneraci pokožky. Sušené plody obsahují pětinásobně více účinných vitálních látek jako čerstvé.
9. Ananas: obsahuje účinnou laťku pro hladkou pleť - bromelin - který zároveň urychluje spalování tuků v buňkách.
10. Melouny (žlutý): obsahuje retinol - Beauty Vitamin - regenerující buňky pokožky.
11. Borůvky: mají antioxidační vlastnosti, ochraňují pokožku proti neblahým účinkům volných radikálů, zejména u kuřáků, a zabraňují tvorbě vrásek.
12. Vejce: se svým obsahem biotinu (vitamín H) působí blahodárně na lesk vlasů a pokožky.
13. Jahody: obsahují duplované množství asparagínové kyseliny než chřestu. Podporují močení, odvodnění a látkovou výměnu i vylučování nestravitelných škodlivin z těla.
14. Slunečnicová jádra:obsahují vysoké množství vitamínu E, což zlepšuje prokrvení a hladkou pokožku.
PRO VÍCE ENERGIE: NA ODSTRANĚNÍ ÚNAVY A VYČERPÁNÍ
15. Ořechy: jsou bohaté na alfa-linolovou kyselinu, minerální látky a bílkoviny: posilují mozkové buňky a koncentraci.
16. Bílá fazole: obsahem magnézia podporuje lepší přenos myšlenek a zabraňuje svalovým křečím
17. Ovesné vločky: jejich obsah vitamínu B zesiluje koncentraci a magnézium zvyšuje výkonnost organismu.Denní příjem nejlépe už na snídani.
18. Papája: vysoký obsah vitamínu C a magnézia je výborná kombinace proti únavě, odporuje trávení.
19. Pistácie: obsahem kalia pomáhají při uvažování udržet si jasnou mysl, protože kalium podporuje transport kyslíku červenými krvinkami.
22. Červená paprika: svým extrémně vysokým obsahem vitamínu C dopomáhá perfektnímu prokrvení mozku.
23. Jogurt: je zdrojem vápníku a aminokyseliny isoleicínu.I jen jeden kelímek denně zvýší vaši výkonnost.
15. Ořechy: jsou bohaté na alfa-linolovou kyselinu, minerální látky a bílkoviny: posilují mozkové buňky a koncentraci.
16. Bílá fazole: obsahem magnézia podporuje lepší přenos myšlenek a zabraňuje svalovým křečím
17. Ovesné vločky: jejich obsah vitamínu B zesiluje koncentraci a magnézium zvyšuje výkonnost organismu.Denní příjem nejlépe už na snídani.
18. Papája: vysoký obsah vitamínu C a magnézia je výborná kombinace proti únavě, odporuje trávení.
19. Pistácie: obsahem kalia pomáhají při uvažování udržet si jasnou mysl, protože kalium podporuje transport kyslíku červenými krvinkami.
22. Červená paprika: svým extrémně vysokým obsahem vitamínu C dopomáhá perfektnímu prokrvení mozku.
23. Jogurt: je zdrojem vápníku a aminokyseliny isoleicínu.I jen jeden kelímek denně zvýší vaši výkonnost.
PRO DOBRÝ SPÁNEK
24. Rajčata: obsahuje atropin, působící na uvolnění svalů.
25. Hrušky: obsahuje měď, potřebný stopový prvek pro výživu mozkových buněk, což dále uvolňuje napětí organismu.
26. Kukuřice: působí perfektně uklidňujícím po těžkém dni na mozek svým obsahem vitamínu B1.
27. Hrách: obsahuje fosfor, což je záruka. Už 100 gramů hrachu nahradí celou ukolébavku.
28. Avokádo: vysoký obsah kalí a fosforu zaručuje dobrý a klidný spánek.
29. Brambory: nervy uklidňující magnézium je ideálním pomocnicí.
30. Banán: zde se nachází i aminokyselina tryptofan, který umožňuje přenos krevního cukru do mozkových buněk a pak se přemění na serotonin, tento na melatonin, který umožňuje hluboký spánek a pěkné sny.
Zdroj: www.dr-burian.com
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Najzdravších 30 potravín
Pre imunitný systém: Ste pri každej vlne nachladnutia postihnutí? Tak neváhajte...
1. Morčacie prsia: obsahujú nemalé množstvo železa, zinku a vitamínu B. Toto trio zabraňuje infekciám.
2. Reďkovka: kalcium, vitamín C, kálium a magnézium sa starajú o dobre prekrvenie slizníc.
3. Jablko: obsahuje veľké množstvo rastlinného farbiva (quericitín), perfektného zabíjača vírusov.
4. Brokolica: až do okrajov plný zeleného farbiva, ktorý ochraňuje steny telových buniek pred poškodením.
5. Hering: výborný prameň Omega-3-mastných kyselín a jódu, zabraňujúci zápalovým procesom a reumatickým ochoreniam.
6. Čierný čaj: obsahuje teín, ktorý v spojení s tráviacimi šťavami posilňuje imunitný systém a znižuje riziko infarktu.
7. Šípky: pri každodennom pití šípkového čaju, alebo náteru na chlieb, sa imunitný systém posilňuje, a to pomocou vysokého obsahu vitamínu C.
Pre krásu: Predpoklady pre hladkú pokožku a lesklé vlasy nájdete ...
8. Marhule, broskyne: vitamín A stimuluje regeneráciu pokožky. Sušené plody obsahujú päťnásobne viacej účinných vitálnych látok ako čerstvé.
9. Ananás: obsahuje účinnú latku pre hladkú pleť - bromelín - ktorý zároveň urýchľuje spaľovanie tukov v bunkách.
10.Melóny (žltý): obsahuje retinol - Beauty Vitamin - regenerujúci bunky pokožky.
11. Čučoriedky: majú antioxidačné vlastnosti, ochraňujú pokožku proti neblahým účinkom voľných radikálov, najmä u fajčiarov, a zabraňujú tvorbe vrások.
12.Vajcia: so svojím obsahom biotínu (vitamín H) pôsobia blahodarne na lesk vlasov a pokožky.
13.Jahody: obsahujú dupľované množstvo asparagínovej kyseliny než špargle. Podporujú močenie, odvodnenie a látkovú výmenu ako aj vylučovanie nestráviteľných škodlivín z tela.
14. Slnečnicové jadra: obsahujú vysoké množstvá vitamínu E, čo zlepšuje prekrvenie a hladkú pokožku.
Pre viacej energie: Na odstránenie únavy a vyčerpania
15.Orechy: sú bohaté na alfa-linolovú kyselinu, minerálne látky a bielkoviny: posilňujú mozgové bunky a koncentráciu.
16. Biela fazuľa: obsahom magnézia podporuje lepší prenos myšlienok a zabraňuje svalovým kŕčom
17.Ovsené vločky: ich obsah vitamínu B zosilňuje koncentráciu a magnézium zvyšuje výkonnosť organizmu. Denný príjem najlepšie už na raňajky.
18. Papája: vysoký obsah vitamínu C a magnézia je výborná kombinácia proti únave, odporuje trávenie.
19.Pistácie: obsahom kália pomáhajú pri uvažovaní udržať si jasnú myseľ, pretože kálium podporuje transport kyslíka červenými krvinkami.
22.Červená paprika: svojím extrémne vysokým obsahom vitamínu C dopomáha perfektnému prekrveniu mozgu.
23.Jogurt: je zdrojom kalcia a aminokyseliny isoleicínu. Čo i len jeden téglik denne zvýši vašu výkonnosť.
Pre dobrý spánok
24.Paradajka: obsahuje atropín, pôsobiaci na uvoľnenie svalov.
25.Hruška: obsahuje meď, potrebný stopový prvok pre výživu mozgových buniek, čo ďalej uvoľňuje napätie organizmu.
26.Kukurica: pôsobí perfektne upokojujúco po ťažkom dni na mozog svojim obsahom vitamínu B1.
27.Hrach: obsahuje fosfor, čo je záruka. Už 100 gramov hrachu nahradí celú uspávanku.
28.Avokádo: vysoký obsah kalia a fosforu zaručuje dobrý a pokojný spánok.
29.Zemiaky: nervy upokojujúce magnézium je ideálnym pomocníčkom.
30.Banán: tu sa nachádza aj aminokyselina tryptofan, ktorý umožňuje prenos krvného cukru do mozgových buniek a potom sa premení na serotonín, tento na melatonín, ktorý umožňuje hlboký spánok a pekné sny.
Zdroj: www.dr-burian.com
Ořechy: Vlašské pro zdravé srdce, mandle na imunitu!

• Foto: istock.com
Dřív jsme si na nich pochutnávali hlavně ve vánočním cukroví, ve zdravé
výživě jsou ale ořechy skvělou volbou ke svačině nebo pro doplnění
energie. A zvládnou toho mnohem víc.
V Čechách jsou nejznámější lískové a vlašské ořechy, jako děti jsme
mlsali arašídy, ale v posledních letech se čím dál víc do popředí dostávají i
další, o něco exotičtější druhy jako ořechy pistáciové, piniové, pekanové,
makadamové, para, kešú nebo mandle. Ořechy jsou zdrojem nenasycených tuků
a vysoce kvalitních bílkovin. Obsahují mnoho vitaminů, minerálů a
železo. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, prospívají nervové
soustavě a jsou skvělým zdrojem energie a svačinkou zvláště, pokud chcete
snižovat svou váhu.
Kešú pro krásu a vytrvalost
Obsahují měď, a tak budete mít díky nim zdravou pleť a krásné vlasy. Navíc
podporují svalovou činnost a jsou nezbytné pro správnou stavbu kostí.
Pravidelná konzumace zlepšuje imunitu a koncentraci.
Mandle na imunitu
Jsou bohaté na vápník, fosfor, vlákninu, hořčík a vitamin E, pomohou vám
podpořit vaši imunitu a udrží vás v dobré kondici.
Vlašské ořechy pro zdravé srdce
V ČR jsou velmi oblíbené a snadno dostupné, obsahují až 70 % tuků, z toho
převážně omega-3 nenasycené mastné kyseliny, a mnoho bílkovin. Snižují riziko
infarktu, jsou protizánětlivé, regulují krevní tlak a snižují cholesterol.
Arašídy pro chytrý mozek
Jsou bohaté na kyselinu listovou a díky ní podporují činnost mozku. Jsou
ideální pro nastávající maminky.
Pekanové ořechy pro správné chlapy
Jsou nejbohatším zdrojem selenu a zinku. Podporují plodnost, růst a chrání
také proti rakovině prostaty. Pozor, stačí ale jen 2 až 4 denně.
Lískové oříšky na nervy
Patří k nejzdravějším ořechům vůbec. Zvyšují odolnost vůči stresu, posilují
nervy, pomáhají s pamětí, posilují imunitu a snižují špatný cholesterol.
Pistácie pro sportovce
Sportujete? Vsaďte na pistácie. Obsahují hodně bílkovin a draslíku,
ovlivňují pozitivně krevní tlak, zavodňují organismus a obsahují také lutein,
který pomáhá udržet vaše oči zdravé.
Co se stane s vaším tělem, když budete jíst kešú každý den?
1. 11. 2019
Ořechy jsou zdraví prospěšné, to už je známá věc. Víte ale, že pravidelnou konzumací kešú můžete předcházet celé řadě nepříjemných zdravotních komplikací, jako jsou kardiovaskulární problémy, špatný zrak nebo psychické nemoci?
Článek
Na únavu, arytmie, trávení i krásnou pleť. Pokud budete jíst pár kešú oříšků každý den, významně tím posílíte svou obranyschopnost a vaše tělo vám poděkuje. Omládnete a budete v dobré fyzické i psychické kondici.
1. Silný antioxidant
Nejen citrusy jsou vhodné při chřipce a nachlazení. Také plody ledvinovníku západního – kešú ořechy – obsahují velké množství vitaminů, především ze skupiny B a C. A právě „céčko“ je, jak známo, jeden z nejsilnějších antioxidantů vůbec. Díky tomu kešu podporují obranyschopnost organismu a ničí volné radikály, které se ukládají v těle a způsobují řadu nemocí. Vitamin C úspěšně zahání únavu, záněty, bojuje proti lámání vlasů i kazivosti zubů.
2. Přírodní antidepresivum
Kešú ořechy jsou ale ideální nejen na fyzické nemoci, ale i na ty psychické. Nedostatek vitaminů ze skupiny B se někdy spojuje se vznikem deprese. Malý příjem thiaminu neboli vitaminu B1 může vést k úzkostem, pocitům strachu a podrážděnosti. Nedostatek vitaminu B2 čili riboflavinu, se podle některých studií spojuje také s psychózami. Málo vitaminu B12 může za potíže s pamětí, vyčerpání a zpomalení psychomotoriky. Tomu všemu předejdete, budete-li si dopřávat alespoň pár kešú oříšků každý den.
Kešú působí pozitivně na psychiku, tělo i vzhled
3. Posilovač srdce i mozku
Tyto zdravé plody obsahují také nesmírně důležité omega-3 mastné kyseliny. Ty zajišťují dobrý stav kardiovaskulárního systému, mozku a jsou důležité pro lidský metabolismus. Tyto kyseliny mají protizánětlivé účinky, regulují hladinu cukru v krvi a příznivě působí na kvalitu tepen. (Víte, jak poznat problémy se srdcem?) Omega-3 jsou zároveň stavebními kameny mozku, nervového a endokrinního systému a podílejí se na výstavbě buněčných membrán. Naše tělo si je však nedokáže vytvořit samo, a proto je třeba dbát na jejich dostatečný přísun pomocí jídla – třeba v několika oříšcích kešú každý den.
4. Čistička krve
Kešú ořechy obsahují také taniny neboli třísloviny, které vyvolávají stahy svalů a vlásečnic, čímž brání všemožným škodlivinám, aby pronikaly do krve. (Které další potraviny umí čistit krev?) Jsou tedy nesmírně užitečné pro zmírnění krvácení a chrání před nemocemi srdce. Obsahují železo a měď, které se podílejí na zdravé krvi.
Kešú oříšky jsou bezesporu velmi zdravé, vybírejte však nesolenou variantu. Hrst denně dokáže divy
Proč je důležité namáčet ořechy? Přesvědčte se sami
ZDRAVÍ — Monika Moorová
Je vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky, vlákninu, minerály, antioxidanty a jiné zdraví prospěšné látky.
Další 3 fotografie v galerii
Namáčená semena a ořechy vždy chutnají o moc lépe / Shutterstock
při zvýšeném cholesterolu či při cukrovce.
Všechny tyto benefity jsou výborné, ale vědci dokázali, že před konzumací je důležitá samotná
aktivace ořechů a semen, která ještě podtrhne jejich pozitivní účinky a umožní tělu semena lépe strávit.
Jejich chuť se přitom vůbec nemění. Naopak chutnají mnohem lépe.
Aktivace neboli namáčení
Co to tedy ta aktivace semen a ořechů vlastně je?
Jde o zcela jednoduché namáčení ořechů a semen předtím, než je zkonzumujete.
Potřebujete přitom jen obyčejnou vodu, nic víc. Ořechy párkrát propláchněte a potom je namočte do misky s vodou.
Dejte si pozor na to, jak dlouho, jaký druh ořechů třeba namáčet. Při namáčení je dobré vodu po 3-4 hodinách vyměnit.
Každý ořech je jiný
Každý ořech a semeno se liší svou konzistencí i velikostí.
Zatímco mandle musíte namáčet déle, kešu tak dlouhou aktivaci nepotřebují.
Pomůže vám tento jednoduchý návod:
Lískové ořechy, piniové oříšky pekanové a vlašské ořechy a arašídy namáčejte 7 - 12 hodin
Kešu oříšky namáčejte 3 - 6 hodin
Mandle namáčejte 12 - 14 hodin.
Slunečnicová a dýňová semena namáčejte 7 - 10 hodin
Máčet či nemáčet?
Ořechy i semínka můžeme namáčet všechna, ale je třeba pamatovat,
že například lněná a chia semínka při namáčení gelovatí a pak je jejich zpracovávání složitější.
Namáčená semena a ořechy ale vždy chutnají o moc lépe
a živiny v nich obsažené tělo lépe absorbuje.
A třeba vlašské ořechy staré i několik měsíců, pokud je skladujete tak, aby nežlukly,
chutnají po namočení, jako byste je zrovna utrhli ze stromu.
TOP sušené ovoce
Datle
Představují bohatý zdroj vlákniny, který pomáhá snižovat LDL cholesterol. Datle jsou také dobrým zdrojem železa, manganu a vitamínu B6.
Meruňky
Obsahují vysoké množství vitaminu A a jsou opět bohatým zdrojem železa. Vždy se rozhodněte pro hnědé nebo černé organické meruňky, protože hezká oranžová barva u sušených plodů je způsobena konzervačními látkami (E220).
Švestky
Obsahují vitamíny B a jsou dobře známým domácím prostředkem pro stimulaci střev. Švestky jsou opět dobrým zdrojem železa.
Rozinky
Výborný zdroj draslíku a manganu.
Navzdory vyššímu obsahu cukru a energie ve srovnání s čerstvým ovocem se sušené ovoce jednoznačně pokládá za součást zdravé výživy. Při dodržení podmínky střídmé konzumace si je můžeme dopřát třeba i každý den a může být šikovnou svačinkou vám i vašim dětem, zejména na dlouhých cestách.
================================================
Nastartujte metabolismus s čajem z chia semínek
POKRAČOVÁNÍ NAJDETE ZDE:
Předchozí stránky:













Komentáře
Okomentovat