RACIONÁLNÍ STRAVOVÁNÍ 3 / Zdroje živin a vitamínů


30   Nejzdravějších potravin


PRO IMUNITNÍ SYSTÉM: JSTE PŘI KAŽDÉ VLNĚ NACHLAZENÍ POSTIŽENÍ? TAK NEVÁHEJTE ...

1. Krůtí prsa: obsahují nemalé množství železa, zinku a vitaminu B. Toto trio zabraňuje infekcím.
2. Ředkvička: kalcium, vitamin C, draslík a magnézium se starají o dobře prokrvení sliznic.
3. Jablko: obsahuje velké množství rostlinného barviva (quericitín), perfektního zabíječ virů.
4. Brokolice: až do okrajů plný zeleného barviva, který ochraňuje stěny tělních buněk před poškozením.
5. Herinek: výborný pramen Omega-3-mastných kyselin a jódu, zabraňující zánětlivým procesům a revmatickým onemocněním.
6. Černý čaj: obsahuje tein, který ve spojení s trávicími šťávami posiluje imunitní systém a snižuje riziko infarktu.
7. Šípky:při každodenním pití šípkového čaje, nebo nátěru na chléb, se imunitní systém posiluje, a to pomocí vysokého obsahu vitamínu C.

PRO KRÁSU: PŘEDPOKLADY PRO HLADKOU POKOŽKU A LESKLÉ VLASY NAJDETE ...

8. Meruňky, broskve: vitamín A stimuluje regeneraci pokožky. Sušené plody obsahují pětinásobně více účinných vitálních látek jako čerstvé.
9. Ananas: obsahuje účinnou laťku pro hladkou pleť - bromelin - který zároveň urychluje spalování tuků v buňkách.
10. Melouny (žlutý): obsahuje retinol - Beauty Vitamin - regenerující buňky pokožky.
11. Borůvky: mají antioxidační vlastnosti, ochraňují pokožku proti neblahým účinkům volných radikálů, zejména u kuřáků, a zabraňují tvorbě vrásek.
12. Vejce: se svým obsahem biotinu (vitamín H) působí blahodárně na lesk vlasů a pokožky.
13. Jahody: obsahují duplované množství asparagínové kyseliny než chřestu. Podporují močení, odvodnění a látkovou výměnu i vylučování nestravitelných škodlivin z těla.
14. Slunečnicová jádra:obsahují vysoké množství vitamínu E, což zlepšuje prokrvení a hladkou pokožku.


PRO VÍCE ENERGIE: NA ODSTRANĚNÍ ÚNAVY A VYČERPÁNÍ

15. Ořechy: jsou bohaté na alfa-linolovou kyselinu, minerální látky a bílkoviny: posilují mozkové buňky a koncentraci.
16. Bílá fazole: obsahem magnézia podporuje lepší přenos myšlenek a zabraňuje svalovým křečím
17. Ovesné vločky: jejich obsah vitamínu B zesiluje koncentraci a magnézium zvyšuje výkonnost organismu.Denní příjem nejlépe už na snídani.
18. Papája: vysoký obsah vitamínu C a magnézia je výborná kombinace proti únavě, odporuje trávení.
19. Pistácie: obsahem kalia pomáhají při uvažování udržet si jasnou mysl, protože kalium podporuje transport kyslíku červenými krvinkami.
22. Červená paprika: svým extrémně vysokým obsahem vitamínu C dopomáhá perfektnímu prokrvení mozku.
23. Jogurt: je zdrojem vápníku a aminokyseliny isoleicínu.I jen jeden kelímek denně zvýší vaši výkonnost.


PRO DOBRÝ SPÁNEK

24. Rajčata: obsahuje atropin, působící na uvolnění svalů.
25. Hrušky: obsahuje měď, potřebný stopový prvek pro výživu mozkových buněk, což dále uvolňuje napětí organismu.
26. Kukuřice: působí perfektně uklidňujícím po těžkém dni na mozek svým obsahem vitamínu B1.
27. Hrách: obsahuje fosfor, což je záruka. Už 100 gramů hrachu nahradí celou ukolébavku.
28. Avokádo: vysoký obsah kalí a fosforu zaručuje dobrý a klidný spánek.
29. Brambory: nervy uklidňující magnézium je ideálním pomocnicí.
30. Banán: zde se nachází i aminokyselina tryptofan, který umožňuje přenos krevního cukru do mozkových buněk a pak se přemění na serotonin, tento na melatonin, který umožňuje hluboký spánek a pěkné sny.

Zdroj: www.dr-burian.com

Není dostupný žádný alternativní text.

Není dostupný žádný alternativní text.




++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++



Najzdravších 30 potravín


Pre imunitný systém: Ste pri každej vlne nachladnutia postihnutí? Tak neváhajte...

1. Morčacie prsia: obsahujú nemalé množstvo železa, zinku a vitamínu B. Toto trio zabraňuje infekciám.
2. Reďkovka: kalcium, vitamín C, kálium a magnézium sa starajú o dobre prekrvenie slizníc.
3. Jablko: obsahuje veľké množstvo rastlinného farbiva (quericitín), perfektného zabíjača vírusov.
4. Brokolica: až do okrajov plný zeleného farbiva, ktorý ochraňuje steny telových buniek pred poškodením.
5. Hering: výborný prameň Omega-3-mastných kyselín a jódu, zabraňujúci zápalovým procesom a reumatickým ochoreniam.
6. Čierný čaj: obsahuje teín, ktorý v spojení s tráviacimi šťavami posilňuje imunitný systém a znižuje riziko infarktu.
7. Šípky: pri každodennom pití šípkového čaju, alebo náteru na chlieb, sa imunitný systém posilňuje, a to pomocou vysokého obsahu vitamínu C.
Pre krásu: Predpoklady pre hladkú pokožku a lesklé vlasy nájdete ...

8. Marhule, broskyne: vitamín A stimuluje regeneráciu pokožky. Sušené plody obsahujú päťnásobne viacej účinných vitálnych látok ako čerstvé.
9. Ananás: obsahuje účinnú latku pre hladkú pleť - bromelín - ktorý zároveň urýchľuje spaľovanie tukov v bunkách.
10.Melóny (žltý): obsahuje retinol - Beauty Vitamin - regenerujúci bunky pokožky.
11. Čučoriedky: majú antioxidačné vlastnosti, ochraňujú pokožku proti neblahým účinkom voľných radikálov, najmä u fajčiarov, a zabraňujú tvorbe vrások.
12.Vajcia: so svojím obsahom biotínu (vitamín H) pôsobia blahodarne na lesk vlasov a pokožky.
13.Jahody: obsahujú dupľované množstvo asparagínovej kyseliny než špargle. Podporujú močenie, odvodnenie a látkovú výmenu ako aj vylučovanie nestráviteľných škodlivín z tela.
14. Slnečnicové jadra: obsahujú vysoké množstvá vitamínu E, čo zlepšuje prekrvenie a hladkú pokožku.
Pre viacej energie: Na odstránenie únavy a vyčerpania

15.Orechy: sú bohaté na alfa-linolovú kyselinu, minerálne látky a bielkoviny: posilňujú mozgové bunky a koncentráciu.
16. Biela fazuľa: obsahom magnézia podporuje lepší prenos myšlienok a zabraňuje svalovým kŕčom
17.Ovsené vločky: ich obsah vitamínu B zosilňuje koncentráciu a magnézium zvyšuje výkonnosť organizmu. Denný príjem najlepšie už na raňajky.
18. Papája: vysoký obsah vitamínu C a magnézia je výborná kombinácia proti únave, odporuje trávenie.
19.Pistácie: obsahom kália pomáhajú pri uvažovaní udržať si jasnú myseľ, pretože kálium podporuje transport kyslíka červenými krvinkami.
22.Červená paprika: svojím extrémne vysokým obsahom vitamínu C dopomáha perfektnému prekrveniu mozgu.
23.Jogurt: je zdrojom kalcia a aminokyseliny isoleicínu. Čo i len jeden téglik denne zvýši vašu výkonnosť.
Pre dobrý spánok

24.Paradajka: obsahuje atropín, pôsobiaci na uvoľnenie svalov.
25.Hruška: obsahuje meď, potrebný stopový prvok pre výživu mozgových buniek, čo ďalej uvoľňuje napätie organizmu.
26.Kukurica: pôsobí perfektne upokojujúco po ťažkom dni na mozog svojim obsahom vitamínu B1.
27.Hrach: obsahuje fosfor, čo je záruka. Už 100 gramov hrachu nahradí celú uspávanku.
28.Avokádo: vysoký obsah kalia a fosforu zaručuje dobrý a pokojný spánok.
29.Zemiaky: nervy upokojujúce magnézium je ideálnym pomocníčkom.
30.Banán: tu sa nachádza aj aminokyselina tryptofan, ktorý umožňuje prenos krvného cukru do mozgových buniek a potom sa premení na serotonín, tento na melatonín, ktorý umožňuje hlboký spánok a pekné sny.





+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++




Ořechy: Vlašské pro zdravé srdce, mandle na imunitu!


Ořechy: Vlašské pro zdravé srdce, mandle na imunitu!




• Foto: istock.com


Dřív jsme si na nich pochutnávali hlavně ve vánočním cukroví, ve zdravé výživě jsou ale ořechy skvělou volbou ke svačině nebo pro doplnění energie. A zvládnou toho mnohem víc.

V Čechách jsou nejznámější lískové a vlašské ořechy, jako děti jsme mlsali arašídy, ale v posledních letech se čím dál víc do popředí dostávají i další, o něco exotičtější druhy jako ořechy pistáciové, piniové, pekanové, makadamové, para, kešú nebo mandle. Ořechy jsou zdrojem nenasycených tuků a vysoce kvalitních bílkovin. Obsahují mnoho vitaminů, minerálů a železo. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, prospívají nervové soustavě a jsou skvělým zdrojem energie a svačinkou zvláště, pokud chcete snižovat svou váhu.

Kešú pro krásu a vytrvalost
Obsahují měď, a tak budete mít díky nim zdravou pleť a krásné vlasy. Navíc podporují svalovou činnost a jsou nezbytné pro správnou stavbu kostí. Pravidelná konzumace zlepšuje imunitu a koncentraci.

Mandle na imunitu
Jsou bohaté na vápník, fosfor, vlákninu, hořčík a vitamin E, pomohou vám podpořit vaši imunitu a udrží vás v dobré kondici.

Vlašské ořechy pro zdravé srdce
V ČR jsou velmi oblíbené a snadno dostupné, obsahují až 70 % tuků, z toho převážně omega-3 nenasycené mastné kyseliny, a mnoho bílkovin. Snižují riziko infarktu, jsou protizánětlivé, regulují krevní tlak a snižují cholesterol.

Arašídy pro chytrý mozek
Jsou bohaté na kyselinu listovou a díky ní podporují činnost mozku. Jsou ideální pro nastávající maminky.

Pekanové ořechy pro správné chlapy
Jsou nejbohatším zdrojem selenu a zinku. Podporují plodnost, růst a chrání také proti rakovině prostaty. Pozor, stačí ale jen 2 až 4 denně.

Lískové oříšky na nervy
Patří k nejzdravějším ořechům vůbec. Zvyšují odolnost vůči stresu, posilují nervy, pomáhají s pamětí, posilují imunitu a snižují špatný cholesterol. 

Pistácie pro sportovce
Sportujete? Vsaďte na pistácie. Obsahují hodně bílkovin a draslíku, ovlivňují pozitivně krevní tlak, zavodňují organismus a obsahují také lutein, který pomáhá udržet vaše oči zdravé.





Co se stane s vaším tělem, když budete jíst kešú každý den?




Foto: gowithstock, Shutterstock.com
1. 11. 2019
Ořechy jsou zdraví prospěšné, to už je známá věc. Víte ale, že pravidelnou konzumací kešú můžete předcházet celé řadě nepříjemných zdravotních komplikací, jako jsou kardiovaskulární problémy, špatný zrak nebo psychické nemoci?

Článek
Na únavu, arytmie, trávení i krásnou pleť. Pokud budete jíst pár kešú oříšků každý den, významně tím posílíte svou obranyschopnost a vaše tělo vám poděkuje. Omládnete a budete v dobré fyzické i psychické kondici.

1. Silný antioxidant

Nejen citrusy jsou vhodné při chřipce a nachlazení. Také plody ledvinovníku západního – kešú ořechy – obsahují velké množství vitaminů, především ze skupiny B a C. A právě „céčko“ je, jak známo, jeden z nejsilnějších antioxidantů  vůbec. Díky tomu kešu podporují obranyschopnost organismu a ničí volné radikály, které se ukládají v těle a způsobují řadu nemocí. Vitamin C úspěšně zahání únavu, záněty, bojuje proti lámání vlasů i kazivosti zubů.

2. Přírodní antidepresivum

Kešú ořechy jsou ale ideální nejen na fyzické nemoci, ale i na ty psychické. Nedostatek vitaminů ze skupiny B se někdy spojuje se vznikem deprese. Malý příjem thiaminu neboli vitaminu B1 může vést k úzkostem, pocitům strachu a podrážděnosti. Nedostatek vitaminu B2 čili riboflavinu, se podle některých studií spojuje také s psychózami. Málo vitaminu B12 může za potíže s pamětí, vyčerpání a zpomalení psychomotoriky. Tomu všemu předejdete, budete-li si dopřávat alespoň pár kešú oříšků každý den.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com
Kešú působí pozitivně na psychiku, tělo i vzhled

3. Posilovač srdce i mozku

Tyto zdravé plody obsahují také nesmírně důležité omega-3 mastné kyseliny. Ty zajišťují dobrý stav kardiovaskulárního systému, mozku a jsou důležité pro lidský metabolismus. Tyto kyseliny mají protizánětlivé účinky, regulují hladinu cukru v krvi a příznivě působí na kvalitu tepen. (Víte, jak poznat problémy se srdcem?) Omega-3 jsou zároveň stavebními kameny mozku, nervového a endokrinního systému a podílejí se na výstavbě buněčných membrán. Naše tělo si je však nedokáže vytvořit samo, a proto je třeba dbát na jejich dostatečný přísun pomocí jídla – třeba v několika oříšcích kešú každý den.

4. Čistička krve

Kešú ořechy obsahují také taniny neboli třísloviny, které vyvolávají stahy svalů a vlásečnic, čímž brání všemožným škodlivinám, aby pronikaly do krve. (Které další potraviny umí čistit krev?) Jsou tedy nesmírně užitečné pro zmírnění krvácení a chrání před nemocemi srdce. Obsahují železo a měď, které se podílejí na zdravé krvi.

Foto: Julio Ricco, Shutterstock.com
Kešú oříšky jsou bezesporu velmi zdravé, vybírejte však nesolenou variantu. Hrst denně dokáže divy



Proč je důležité namáčet ořechy? Přesvědčte se sami

ZDRAVÍ   —  Monika Moorová
Je vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky, vlákninu, minerály, antioxidanty a jiné zdraví prospěšné látky.
Další 3 fotografie v galerii
Namáčená semena a ořechy vždy chutnají o moc lépe / Shutterstock


Konzumace ořechů se doporučuje při dietách, ale i na rekonvalescenci při kardiovaskulárních chorobách,

při zvýšeném cholesterolu či při cukrovce.

Všechny tyto benefity jsou výborné, ale vědci dokázali, že před konzumací je důležitá samotná

aktivace ořechů a semen, která ještě podtrhne jejich pozitivní účinky a umožní tělu semena lépe strávit.

 Jejich chuť se přitom vůbec nemění. Naopak chutnají mnohem lépe.

Aktivace neboli namáčení


Co to tedy ta aktivace semen a ořechů vlastně je? 

Jde o zcela jednoduché namáčení ořechů a semen předtím, než je zkonzumujete. 

Potřebujete přitom jen obyčejnou vodu, nic víc. Ořechy párkrát propláchněte a potom je namočte do misky s vodou. 

Dejte si pozor na to, jak dlouho, jaký druh ořechů třeba namáčet. Při namáčení je dobré vodu po 3-4 hodinách vyměnit.



Každý ořech je jiný

Každý ořech a semeno se liší svou konzistencí i velikostí. 

Zatímco mandle musíte namáčet déle, kešu tak dlouhou aktivaci nepotřebují. 

Pomůže vám tento jednoduchý návod:



Lískové ořechy, piniové oříšky pekanové a vlašské ořechy a arašídy namáčejte 7 - 12 hodin

Kešu oříšky namáčejte 3 - 6 hodin

Mandle namáčejte 12 - 14 hodin.

Slunečnicová a dýňová semena namáčejte 7 - 10 hodin

Máčet či nemáčet?

Ořechy i semínka můžeme namáčet všechna, ale je třeba pamatovat, 

že například lněná a chia semínka při namáčení gelovatí a pak je jejich zpracovávání složitější. 



Namáčená semena a ořechy ale vždy chutnají o moc lépe 

a živiny v nich obsažené tělo lépe absorbuje. 

A třeba vlašské ořechy staré i několik měsíců, pokud je skladujete tak, aby nežlukly, 

chutnají po namočení, jako byste je zrovna utrhli ze stromu. 




TOP sušené ovoce
Datle
Představují bohatý zdroj vlákniny, který pomáhá snižovat LDL cholesterol. Datle jsou také dobrým zdrojem železa, manganu a vitamínu B6.

Meruňky
Obsahují vysoké množství vitaminu A a jsou opět bohatým zdrojem železa. Vždy se rozhodněte pro hnědé nebo černé organické meruňky, protože hezká oranžová barva u sušených plodů je způsobena konzervačními látkami (E220).

Švestky
Obsahují vitamíny B a jsou dobře známým domácím prostředkem pro stimulaci střev. Švestky jsou opět dobrým zdrojem železa.

Rozinky
Výborný zdroj draslíku a manganu.

Navzdory vyššímu obsahu cukru a energie ve srovnání s čerstvým ovocem se sušené ovoce jednoznačně pokládá za součást zdravé výživy. Při dodržení podmínky střídmé konzumace si je můžeme dopřát třeba i každý den a může být šikovnou svačinkou vám i vašim dětem, zejména na dlouhých cestách.




















================================================

Nastartujte metabolismus s čajem z chia semínek


Propadla zumbě a harémovým kalhotám. Kdyby mohla, celý den by jedla čokoládu. Vysněná dovolená je v Mexiku po boku přítele Marka. Jako malá chtěla být baletkou.
Zobrazit další články autorky


Chia semínka jsou v poslední době velmi populární a ačkoli pocházejí z Mexika a Guatemaly, tak se v českých domácnostech usadila poměrně rychle. A je to jedině dobře, jejich konzumace má blahodárný vliv na celý organismus. Je na čase to vyzkoušet.
Chia semínka nastartují váš metabolismus, přispívají k redukci hmotnosti, posílí imunitu, snižují cholesterol. Navíc jsou vhodné i pro diabetiky a neobsahují lepek, proto jsou i vhodnou součástí bezlepkové stravy.

Co obsahují

Ve 100 g chia semínek se skrývá přibližně 21 g bílkovin, 37 g sacharidů, 33 g vlákniny a 31 g tuků z toho je přibližně 20 g omega 3-mastných kyselin. Dále obsahují z minerálů vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík a zinek. Z vitaminů zde najdete vitamin C, E a vitaminy skupiny B. Velkou výhodou chia semínek je nulová hodnota cholesterolu
Cha semena jsou dobrým zdrojem antioxidantů, jako jsou například flavonoidové glykosidy, chlorogenní kyselina, kyselina kávová, kaempferol, quercetin, myricetin a kyselinu linolovou. Tyto antioxidanty pomáhají snižovat hladiny volných radikálů v těle.

Výhody chia čaje


Díky přítomnosti silných antioxidantů a bohatého minerálního obsahu má chia čaj velký význam pro lidský organismus. Je také bohatý na bílkoviny, vlákninu a esenciální mastné kyseliny, které zlepšují trávení, snižují záněty a bojují proti volným radikálům.

Chia a hubnutí

Chia čaj také přispívá ke snížení hmotnosti tím, že máte delší pocit sytosti. Gel z chia semínek zpomaluje proces trávicích enzymů, takže nastává delší proces přeměny sacharidů na jednoduché cukry. Tím pádem nehrozí výkyvy cukrů ani nezvladatelné chutě na sladké.

Jak si připravit čaj z chia semínek

Takzvaný chia čaj je čaj připravený přidáním čajových semen do zeleného nebo černého čaje.
Nejprve si běžným způsobem připravte svůj oblíbený čaj (zelený nebo černý), louhujte podle uvedeného času na konkrétním čaji. Do šálku vylouhovaného čaje přidejte 1 polévkovou lžíci chia semínek a promíchejte. Počkejte 2–3 minuty před konzumací tohoto čaje, protože jakmile se tyto semena dostanou do vody začnou se „otevírat“, čímž váš čaj získá hustou konzistenci připomínající želatinu.
Takto připravený čaj můžete konzumovat jak vlažný, tak i jako studený nápoj. Do čaje můžete přidat i další přísady, jako je med, skořice, zázvor, vanilková esence nebo kokosové mléko.






Foto: Here Asia, Shutterstock.com

Chrání před infarktem, zlepšuje paměť, zahání chutě: Tahle superpotravina má neskutečnou sílu


Když něco pomůže zastavit stárnutí, nastartuje proces hubnutí a k tomu ještě posílí imunitu a srdce, pak si to označení superpotravina zaslouží. A právě tohle všechno dokáže moringa.
Strom moringa pochází z podhůří Himálaje, odkud se přes Indii a Arábii rozšířil do Afriky. V oblastech výskytu se stal součástí základní stravy a využívá se i v tradičním lidovém léčitelství. Právě pro své široké využití a skvělé účinky je moringa známá jako „strom zázraků“, „jedlý strom“ nebo „ta, která neumírá“.
Proč je to superpotravina
Moringa olejodárná dostala označení „superpotravina“ právem – obsahuje v podstatě všechny vitaminy a minerály, které lidé potřebují k životu. Jen pro zajímavost: ve sto gramech sušených listů je 25krát více železa, než má špenát, 10krát víc vitaminu A, než je v mrkvi, 7krát více vitaminu C, než obsahují pomeranče či 17krát více vápníku, než nabízí mléko. Je v ní i 9krát více bílkovin než v jogurtu a obsahuje také 4krát více vlákniny než ovesné vločky. Moringové listy jsou bohaté na draslík a najdete v nich i mangan přispívající ke zdravým kloubům a celému pohybovému aparátu. Chrom, který pomáhá odbourávat stres. Bor používaný při léčbě osteoporózy. Osmnáct esenciálních aminokyselin důležitých pro stavbu bílkovin. Šestačtyřicet antioxidantů…

Salát, olej i péče o vrásky
Pro potravinářské účely se využívají hlavně moringové listy: dají se jíst syrové, například v salátu, nebo se vaří a přidávají do omáček. Po usušení se drtí na prášek, který lze přisypat do jídla a nápojů anebo se užívá k dalšímu zpracování na potravinové doplňky (kapsle či tablety).
Plody vypadají jako velké lusky se semeny. Právě semena jsou bohatým zdrojem oleje, který má i kosmetické využití. Je skvělý pro suchou i aknózní pleť a osvědčil se také v péči proti vráskám. Obnovuje vitalitu a pevnost pleti a zároveň ji prozáří.
Kořen používají místní obyvatelé jako náhražku křenu, ovšem ve větší dávce je jedovatý.
Foto: wasanajai, Shutterstock.com

Moringa se jmenuje olejodárná proto, že se z jejích semen lisuje olej. V kosmetice se využívá k oživení pleti a proti vráskám

S jakými neduhy pomůže
Je toho hodně, s čím vám moringa může pomoci. „Ájurvéda používá moringu při léčení až 300 nemocí,“ uvádí Martina Písníková z internetové Lékárny. Vybereme jen to zásadní:
·         Posiluje imunitu a fyzickou kondici. Vyladí zažívání i metabolismus, příznivě působí na krevní tlak a chrání před srdečními příhodami.
·         Zlepšuje paměť a zpomaluje stárnutí buněk, zvyšuje plodnost.
·         Díky vyváženému obsahu všech tělu potřebných látek vás při její konzumaci nebudou „honit chutě“, takže se hodí při redukčních dietách. Velká porce vlákniny, kterou s moringou zkonzumujete, pomůže nastartovat proces hubnutí i čištění střev.
·         Produkuje i přírodní neurotransmiter zeatin. Je důležitý pro správnou distribuci aminokyselin, vitaminů, olejů, antioxidantů a minerálů a upravuje hormonální rovnováhu žen a dívek, což lze využít v období puberty, těhotenství, kojení či při menopauze.
·         Skvělým efektem je i zpomalení stárnutí buněk.
·         V období chřipek a nachlazení oceníte, že listy a semena moringy pomáhají snížit horečku, léčit záněty a ulevují při onemocnění horních cest dýchacích.
·         Květy moringy mají afrodiziakální účinek.

Jak ji používat
Moringu olejodárnou u nás koupíte jako prášek, tablety, kapsle nebo čaj ze sušených listů. Prášek lze přidat do teplých i studených nápojů či smoothie, ale i do polévek, omáček nebo do těsta a mletého masa. „Chcete-li si vychutnat jednoduchý a lahodný nápoj, vezměte půl lžičky moringového prášku, přidejte lžičku medu a vymačkejte trochu citronu. Vše smíchejte, přidejte vodu a můžete pít. Ale schválně ji vyzkoušejte přidat s kořením do základu guláše, výsledná chuť vás jistě mile překvapí,“ radí výživová poradkyně Štěpánka Čápová,






Proti mrtvici, senilitě i impotenci
aneb Bylinky dlouhověkosti, které zatím neznáte



Která bylinka vás napadne, když se řekne „dlouhověkost“?
Možná ženšen. Je jich ale daleko víc a věřte, že se vyplatí je poznat. 
Budete díky nim plní života, pomohou vám překonat stres a osvěží vaše mozkové funkce.



Chcete žít dlouho, zdravě a aktivně? Pak byste mohli využít pomoc bylin, kterým se říká adaptogeny.

Zvyšují totiž schopnost těla adaptovat se na proměnlivé podmínky, odstraňovat stres a zmírňovat jeho následky – a to je zásadní, neboť právě stres je významná příčina rychlejšího stárnutí.

„Rostliny dlouhověkosti“ se hodí nejen pro ty, kdo se těší na sto svíček na narozeninovém dortu, ale jsou vhodnými pomocníky v době rekonvalescence, po dlouhodobější léčbě, například antibiotické, a třeba před očekávanou zátěží či sportovním výkonem. Představme si ty, o kterých jste možná – na rozdíl od ženšenu – zatím nikdy neslyšeli.


Pazvonek chloupkatý

Možná tuto rostlinu neznáte jako pazvonek chloupkatý, ale jako dangšen nebo ženšen chudých. Jeho kořen posiluje organismus a rozhodně by ho měli znát všichni lidé trpící chronickým únavovým syndromem. Podporuje krvetvorbu, takže se hodí při chudokrevnosti, a užívá se také při potřebě normalizovat krevní tlak. Dokáže vás zbavit pocitu studených nohou, protože pomůže prokrvit tělo a regulovat jeho teplotu. Další dobrou zprávou je, že pazvonek posiluje sexuální aktivitu – a to obou pohlaví. Kromě apetitu sexuálního zvyšuje i chuť k jídlu. Dále posiluje paměť i imunitu a příznivě působí na ledviny, slezinu, plíce a střeva.

Může se užívat jako přísada do jídel, ve formě sušeného kořene, ale i extraktu z kořene. V Číně, odkud pochází, se užívá i nať. Pazvonek je popínavá liána, kterou lze pěstovat i v našich podmínkách – docela dobře přezimuje.


Kořen pazvonku je nejen bylinou dlouhověkosti, ale i stále „mladé“ sexuální aktivity.



Pupečník asijský

Pupečník asijský můžete znát i pod názvem Gotu kola. Má vliv především na paměť a již po krátkém užívání zlepšuje úroveň soustředění. Aktivuje centrum řeči po mozkové mrtvici a zlepšuje mentální funkce. Pupečník je bylinou první volby při senilitě a pro všechny, kteří se obávají degenerativních změn mozku. Skvělý vliv na paměť možná souvisí i s tím, že pupečník velmi dobře prokrvuje tělo a zlepšuje krevní oběh. K dalším příznivým účinkům patří zkvalitnění spánku a pomoc při zmírnění depresivních stavů.

Užívá se pupečníková nať čerstvá i sušená: přibližně dvě kávové lžičky natě přelijte šálkem vroucí vody a nechte louhovat asi deset minut, vypít můžete až tři šálky denně. Existuje i pupečníková tinktura – užívá se dle návodu, obvykle třikrát denně půl lžičky. Pupečník můžete pěstovat i u nás jako půdokryvnou rostlinu, která ale nepřezimuje. Musíte ho tedy vysadit do květináče a na zimu ho schovejte domů.


Bojíte se, že si stáří neužijete v plné mentální síle? Pupečník váš mozek udrží v kondici





Bakopa drobnolistá

Bakopa je vhodná pro každého, kdo by ocenil nějaké to antidepresivum. Pomůže zvládat stres, zvyšuje duševní výkonnost, prokrvuje mozek a aktivizuje jeho buňky, což se projeví i zlepšením paměti a představivosti. Bylina má prý dokonce schopnost podpořit obnovu mozkových buněk, takže se doporučuje po mozkové mrtvici a po úrazech či operacích hlavy (a také ji užívají ti, kterým mozkovou činnost poničilo užívání drog).

Protože bakopa příznivě stimuluje centrální nervový systém, můžete očekávat i zlepšení koncentrace a schopnosti se učit – je vhodná i při dyslexii a dysgrafii. Zároveň uklidňuje podrážděnou psychiku, a proto se užívá při stresových stavech a oceníte ji například v době příprav ke zkouškám.

Skvělým vlivem na mozek však účinky bakopy zdaleka nekončí. Pomáhá i v případě zánětu, při kožních obtížích, potížích se žlučníkem, štítnou žlázou či slinivkou, čistí krev a prospívá srdci. Podporuje růst kůže, vlasů a nehtů. Je silným antioxidantem, omlazuje tělo a mobilizuje životní energii už po krátkodobém užívání. Tradiční čínská medicína ji předepisuje při impotenci a revmatismu.

Denní doporučená dávka je pět až patnáct gramů rostliny v sušeném stavu – třeba formou nálevu, kdy se zmíněná dávka zalije půl litrem vroucí vody a nechá asi 15 minut louhovat. Neměly by ji užívat ženy v těhotenství a malé děti. Bakopu lze pěstovat jako převislou pokojovou rostlinu a v létě ji můžete dát na balkon nebo terasu.

Bakopa je životabudičem hlavně pro vaše mozkové buňky




Eleuterokok ostnitý

Eleuterokoku se říkává sibiřský ženšen nebo čertův kořen. Pomáhá bojovat se stresem, je silný antioxidant a snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Umí celkově posílit všechny orgány, proto je doporučován při rekonvalescenci a třeba i po chemoterapii či ozařování. Přírodní medicína bylinu používá na potíže se srdcem a cévami a také v prvních stadiích Parkinsonovy choroby.

Můžete ho jako prevenci nasadit i v době chřipek a viróz, protože posiluje imunitu. Velmi zajímavé je, že prý dokáže ochránit sluch lidí, kteří musejí pobývat v nadmíru hlučném prostředí. Svědčí i neurotikům a prospívá i při dalších psychických obtížích. Uleví očím od pálení, únavy a podráždění, nadto celkově uklidňuje – to ocení studenti i ti, kdo pracují s počítačem a u toho se stresují.

Tato bylina se užívá ve formě prášku či tinktury z kořene, méně často se připravuje čaj z celé rostliny. Eleuterokok ostnitý můžete pěstovat ve velkých nádobách nebo na zahradě, je velmi odolný vůči mrazu a dorůstá obvykle dvou až tří metrů.





Foto: JRJfin, Shutterstock.com
Eleuterokok můžete užívat i v době virových infekcí nebo následně po závažném onemocnění






HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH



POKRAČOVÁNÍ NAJDETE ZDE:



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na cholesterol?

RACIONÁLNÍ STRAVOVÁNÍ 5 / Přírodní zdroje vitamínů

Ivančaj neboli Vrbovka - bylinka na prostatu