RACIONÁLNÍ STRAVOVÁNÍ 6 / MOJE RECEPTY
RACIONÁLNÍ STRAVOVÁNÍ 6 / MOJE RECEPTY

Soustřeďuji se zde hlavně na jednoduché a rychlé recepty.
Pokud bude zájem, budu přidávat další. Zatím zájem není (lidi raději o zdraví diskutují).
Ferův "mexický" tuňákový salát
Ingredience:
1/2 kg drceného tuňáka (pokud možno bez konzerv. látek)
3 červené cibule
3-4 rajčata
1 paprika
1 středně velký pórek
1 svazek ředkviček
1 svazeček rukoly
1 konzerva kukuřice
1 konzerva hrášku
1 konzerva fazole
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce olivového panenského oleje
1 lžíce oleje z dýňových semen
1 lžíce ume octu
3 nastrouhané mrkve
podle chuti:
chilli omáčka, kečup / rajský protlak
Doporučuji! Chutné, zdravé, výživné. Podáváme s topinkami anebo jakýmikoliv plackami
=================================================================================
Ferova "japonská" houbová omáčka
Suroviny:
1 balení (c. 500 g) hlívy ústřicové
5 žampionů
1 hrst sušených nebo čerstvých dubáků (není podmínkou)
1 cibule
1 dcl sojové omáčky (nejlépe Tamari)
sojová smetana (množství dle uvážení - 1-3, možno přidat i dodatečně)
po lžičce kurkumy, kmínu a majoránky
špetka tymiánu
10 kuliček pepře
5 kuliček "nového koření"
POSTUP:
zpěníme cibulku, přidáme namočené dubáky a další houby, koření (mimo majoránky) a sůl, cca po 30 minutách dušení pod pokličkou přidáme sojovou omáčku a smetanu + majoránku, necháme přejít varem a vypneme.
=================================================================================
Ferova krémová brokolicová polévka
Suroviny:
1 hlava brokolice
1 cibule
1 fenykl (čerstvý plod)
4 brambory
2-3 lžíce sojového misa (pasty)
sojová smetana
kmín, pepř, kurkuma, libeček, estragon
POSTUP:
Uvaříme na kostičky nakrájené brambory, cibuli a fenykl s kořením. Když jsou brambory měkké, přidáme cca na 5 minut brokolici (jednotlivé růžičky) a po odstavení z plynu vše rozmixujeme, poté přidáme sojovou smetanu a rozpustíme miso (nesmí se vařit!)
=================================================================================
Špenát a la Fero Báči
Ingredience:
1 balení mrazeného špenátu / špenátový protlak
1 velká cibule
1 lžíce arašidového másla nebo tahini
5 (cca) stroužků česneku
hrst sezamového semínka
hrst majoránky
pepř, sůl, kurkuma
olivový olej
smetana (nejlépe sojová)
Na oleji opražíme sezamová semínka, poté zpěníme cibuli a pak přidáme špenát a koření (kromě majoránky). Podusíme cca 15 minut, přidáme majoránku, rozetřený česnek, arašídové máslo a trchu smetany (dle chuti), necháme přejít varem a hned poté odstavíme.
Já obvykle podávám špenát s pečenou rybou (či drůbežím soté) a pohankou - tato kombinace představuje opravdovou výživovou bombu.


=================================================================================
Ferova krémová čočková polévka
Ingredience:
Červená čočka
Normální čočka
Amarant
Sezamové semínko - 2-3 lžíce
1 velká cibule
4-5 stroužků česneku
4 bobkové listy
špetka pepře, rozmarýnu
po lžičce kurkumy, kmínu, kerblíku a citronové šťávy
2-3 lžíce majoránky
POSTUP:
Opražíme (na olivovém oleji) sezamové semínko a cibulku, pak přidáme cca 2 hrsti normální čočky, 1 hrst červené čočky, 1 hrst amarantu, bobkový list, kurkumu, rozmarýn, kerblík, pepř a sůl a zalijeme vodou. Jakmile je čočka měkká, přidáme česnek, majoránku a trochu citronové šťávy. Případně i (smetanu (já sojovou), dle chuti, necháme přejít varem a hned vypneme. Možno dochutit i ume-octem, případně i rozmixovat ručním mixerem.
=================================================================================
Rybí file a la Fero Báči
Ingredience:
Brambory
4 rajčata
1 paprika
2-3 cibule
4 kostky rybího file (nebo jiný druh, resp. syrové ryby)
1 dcl rajského protlaku
1 dcl chilli omáčky
1 dcl kečupu
3 stroužky česneku
1 lžička horčice
worcester
300 g aidamu (nebo pod. sýru)
POSTUP:
Dno vymaštěného pekáče pokryjeme plátky syrových brambor, posolíme, na to položíme vrstvu file (nebo čerstvého rybího masa), kterou okořeníme naším oblíbeným "rybím kořením", pak dáme vstvu cibule nakrájené na kolečka a posypeme nadrobno nasekanou paprikou, zakryjeme další vrstvou brambor a dáme péct.
Jakmile jsou brambory skoro měkké, nasypeme na ně vrstvu nadrobno nasekaných rajčat a na ní vrstvu strouhaného sýra, celé to zalijeme omáčkou připravenou z rajského protlaku, chilli omáčky, kečupu a horčice, ochucené rozmačkaným česnekem a kapkou wircestru.
Necháme krátce zapéct a podáváme.
=================================================================================
Kuře Kung - Pao
Ingredience
| |
Kuřecí prsa
|
400 g
|
Bílek
|
2 ks
|
Hladká mouka
|
3 lžíce
|
Sůl
|
1 špetka
|
Olivový olej
|
5 lžíce
|
Červená paprika
|
1 ks
|
Zelená paprika
|
1 ks
|
Arašídy
|
4 lžíce
|
Bílé víno / vermut
|
2 lžíce
|
Sojová omáčka
|
2 lžíce
|
Cibule
|
1 ks
|
Sezamové semínko
|
1 lžíce
|
Chili omáčka
|
2 lžíce
|
Šťáva z meruňkového kompotu
Kečup / protlak
|
2 lžíce
|
2 dcl
|
Postup přípravy receptu:
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky o hraně asi jednoho centimetru. Dva bílky ušleháme s hladkou moukou, slabě osolíme a smícháme s masem. Necháme odležet, zatímco si zvlášť si připravíme zálivku z chilli omáčky, protlaku, vína, sójové omáčky a jemně nasekané cibule.
Na pánvi potom rozpálíme asi 5-7 lžic oleje a za stálého míchání a oddělování masa toto osmažíme. Osmažené maso vyjmeme a dáme stranou.
Pak na zbylý olej přidáme na kostičky či na nudličky nakrájenou červenou a zelenou papriku, sezamové semínko a čtyři lžíce arašídů, vše krátce podusíme. Poté maso vrátíme,
směs zalijeme připravenou omáčkou z protlaku a vína.
Vše pak za stálého míchání necháme krátce přejít varem. Podáváme s dušenou rýží (či bulgurem) a zeleninovým salátem.
=================================================================================

Komentáře
Okomentovat